V Pásmu Gazy začalo sedmihodinové příměří vyhlášené Izraelem

V Pásmu Gazy začalo sedmihodinové příměří vyhlášené Izraelem Zdroj: ČTK

Izrael vyhlásil sedmihodinové příměří. Netýká se jihu Gazy

V Pásmu Gazy začalo v 9:00 SELČ platit sedmihodinové humanitární příměří, které vyhlásil Izrael. Palestinská delegace mezitím v Egyptě jedná o delším klidu zbraní. Dnešní příměří má trvat do 16:00 SELČ a je už osmé, které Izrael navrhl. Ta předchozí až do konce dodržena nebyla a boje, v nichž jde o dlouhodobý konflikt mezi palestinským hnutím Hamas a Izraelem, byly rychle obnoveny. Za 27 dní mají na palestinské straně 1800 mrtvých, na izraelské 67.

Izrael podnikl podle palestinských zdrojů krátce po 9:00 nálet na město Gaza. Přišla při něm o život osmiletá dívka a 30 lidí bylo zraněno. Mluvčí izraelské armády sdělila, že se incident vyšetřuje.

O trvalosti dnešního klidu zbraní podle médií rozhodne, zda se jím bude chtít řídit Hamas. Toto radikální hnutí, které Pásmu Gazy vládne, se k příměří nezavázalo a jeho spojenec Islámský džihád v boji pokračuje. Na Izrael bylo od rána vypáleno sedm minometných granátů a Izraelci při náletu podle médií zabili jednoho z velitelů džihádu. Mluvčí Hamasu Samí abú Zuhrí řekl, že jednostranně vyhlašovaná izraelská příměří jsou určena jedině k odvrácení pozornosti od masakrů páchaných Izraelem. "Hamas těmto příměřím nedůvěřuje," dodal abú Zuhrí.

Izrael předem ohlásil, že se klid zbraní nebude vztahovat na oblasti okolo města Rafáh v jižním cípu Pásma Gazy, kde izraelská armáda nadále operuje. Izraelské ministerstvo obrany v komuniké uvedlo, že zastavením palby chce usnadnit distribuci humanitární pomoci a umožnit uprchlým Palestincům návrat domů.

Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman dnes navrhl, aby kontrolu nad Pásmem Gazy převzala OSN. "OSN plní dobře několik mandátů, je proto nutné uvažovat o možnosti, že by mohla převzít správu Pásma Gazy. Tuto možnost nevylučuji," řekl Lieberman.