Libye

Libye Zdroj: ČTK

USA, OSN a Turecko evakuovaly kvůli bojům své lidi z Libye, Češi varují před cestami

Spojené státy v sobotu kvůli neustávajícím bojům v Libyi nechaly evakuovat svoje velvyslanectví v metropoli Tripolisu. Ministerstvo zahraničí také vydalo varování před cestami do Libye pro občany USA. Předtím podobný krok učinily OSN a Turecko. Česká republika zatím neoznámila, zda ambasádu zavře, ale varuje před cestami to této země.

Podle stránek naší ambasády v Tripolisu mělo být naopak české velvyslanectví od víkendu posíleno o dalšího člověka. Přitom na mnoha místech země se bojuje.

Ministerstvo zahraničí České republiky ale varuje před cestami do celé Libye včetně Tripolisu. Píše, že „bezpečnostní situace v zemi je nestabilní a v posledních měsících se dále zhoršuje. V Libyi operuje množství brigád, z nichž značná část není podřízena autoritě vlády. Jejich střety se odrazily v bojích o letiště v zemi, zejména v hlavním městě Tripolisu. Všechna mezinárodní letiště jsou uzavřena (Tripolis, Musuráta, Benghází). Vysoce nebezpečné je vycházení po setmění. Vláda dlouhodobě nemá bezpečnostní situaci v zemi pod kontrolou, mezi obyvatelstvem je množství zbraní, z čehož plyne nebezpečí účasti v náhodných i plánovaných přestřelkách a ozbrojených střetech mezi různými znepřátelenými skupinami či milicemi. V zemi bují kromě toho i obecná kriminalita.“

USA v roce 2012 přišly v Libyi o svého bývalého velvyslance, který byl spolu se třemi dalšími Američany zabit při útoku na konzulát v Benghází.

Libyjská vláda v pátek znovu bezvýsledně vyzvala k ukončení bojů mezi znepřátelenými milicemi, které soupeří o kontrolu nad strategickými objekty v zemi. Tyto skupiny svrhly v roce 2011 režim někdejšího vůdce Muammara Kaddáfího, avšak odmítají nyní složit zbraně a podřídit se centrální vládě. Ve čtvrtek jedna z nich zabránila premiérovi Abdalláhovi Sánímu nastoupit do letadla na vojenském letišti u Tripolisu.

K podobnému kroku jako USA už dříve přistoupilo Turecko, když z Libye odvolalo na 700 svých občanů.