Swiftair

Swiftair Zdroj: Swiftair.com

Trosky zmizelého letounu se našly na severu Mali, zřítil se kvůli bouři

Na severu Mali se našly trosky letounu společnosti Air Algerie, který ve čtvrtek zmizel při letu z Ouagadougou v Burkině Faso do Alžíru, uvedl dnes v prohlášení úřad francouzského prezidenta. Na palubě stroje bylo 116 osob, včetně nejméně 50 Francouzů, jejichž osud je podle agentury AFP stále nejasný. V době katastrofy byla na severu Mali silná bouře s lijáky.

Vrak zmizelého letounu se našel u hranice s Burkina Faso. "Stroj byl jasně identifikován, přestože je zcela rozpadlý. Francouzská vojenská jednotka byla vyslána, aby zajistila místo a shromáždila první informace," uvedl podle agentur AFP a Reuters Elysejský palác prezidenta Françoise Hollandea. K osudu cestujících se nevyjádřil.

Trosky se objevily u vesnice Boulikessi asi 50 kilometrů od hranice Mali s Burkina Faso. "Vyslali jsme na místo se souhlasem maliské vlády své muže, kteří tam našli s pomocí místních obyvatel vrak letounu. Našli lidské ostatky a vrak byl zcela spálený a rozbitý na kusy," řekl krátce před Elysejským palácem Gilbert Diendere, šéf krizového štábu, který byl vytvořen k vyšetření této letecké katastrofy v Burkině Faso.

Jako první o nálezu předpokládaných trosek letounu na severu Mali hovořili ve čtvrtek večer vysocí představitelé Mali a Burkina Faso. Také šéf mise OSN v Mali Koko Essien uvedl, že letadlo se nejspíš zřítilo v Mali mezi pouštními městy Gao a Tessalit.

Letoun se podle AFP zřítil necelou hodinu po startu. Letoun na lince AH5017 vzlétl z Burkiny Faso v 3:17 SELČ, plánované přistání bylo v 7:10 SELČ v Alžíru. Poslední kontakt však dispečeři letového provozu zaznamenali ve 3:55 SELČ, v té době se měl stroj nacházet nad maliským městem Gao. Podle představitelů Burkiny Faso se piloti rozhodli kvůli bouři změnit za letu trasu.

Stroj typu MD-83 (McDonnell Douglas 83) patří španělské společnosti Swiftair, provozovaly ho však nyní v nájmu aerolinky Air Algérie. Celou posádku tvořili podle leteckých odborů v Madridu Španělé.

V seznamu vydaném společností Air Algérie se podle AFP uvádí, že z Ouagadougou pohřešovaným letounem odletělo 50 Francouzů, 24 občanů Burkiny Faso, osm Libanonců, šest Alžířanů, šest Španělů (členů posádky), pět Kanaďanů, čtyři Němci, dva Lucemburčané, jeden Belgičan, Kamerunec, Egypťan, Malijec, Nigeřan, Rumun, Švýcar, Ukrajinec a nejméně tři další osoby, jejichž státní příslušnost se stále zjišťuje. Mezi pasažery bylo nejméně sedm dětí.

Vláda Burkina Faso vyhlásila kvůli letecké katastrofě dvoudenní státní smutek.