Šéf ústecké policie řídil opilý, dostal tučnou pokutu

Šéf ústecké policie řídil opilý, dostal tučnou pokutu Zdroj: Profimedia.cz

Šéf ústecké policie řídil opilý, dostal tučnou pokutu

Policejní prezident Tomáš Tuhý uložil šéfovi ústecké policie Tomáši Lansfeldovi za řízení pod vlivem alkoholu pokutu 16.000 korun. Půl roku také nesmí řídit. Podle Tuhého jde o vyšší sankci, než by dostal běžný člověk. Uvedl to dnes v Otázkách Václava Moravce. 

Lansfelda přistihla policejní hlídka 31. května u Břeclavi, když měl dovolenou. Šéf ústecké policie se podrobil při běžné silniční kontrole zkoušce na přítomnost alkoholu v dechu a následně odběru krve. Podle vyjádření policie nadýchal nízké hodnoty pod jedním promile, podle médií šlo o hodnotu kolem 0,2 promile. Lansfeld se obhajoval, že šlo zbytkový alkohol.

Policie tak nemusela zahájit trestní stíhání a přestupkový spis řešil policejní prezident. Podle Tuhého byl Lansfeldovi snížen plat, což odpovídá pokutě zhruba 16.000 korun. Rozhodnutí zatím není pravomocné. Podle Tuhého by možná běžný člověk u správních orgánů takový trest nedostal. "Já jsem rozhodl v mírně vyšším formátu, než by dostal běžný občan," uvedl Tuhý v ČT.

Policejní prezident také nařídil kontrolu v případu možného střetu zájmů v nejvyšších patrech zlínské policie. Její náměstek Jaroslav Vaněk podle informací médií čelí podezření ze střetu zájmů. Policie totiž koupila za 86 milionů korun dvě patra v budově centru Zlína od podnikatele, který později celý dům daroval hokejovému klubu. Prezidentem klubu je právě Vaněk.

Tuhého zmíněný případ netěší. "Chci vědět, jestli je problém ve zlínské policii. Předpokládám, že v průběhu několika týdnů budu mít výsledky kontroly," prohlásil Tuhý, který jinak výsledky práce zlínské policie nepovažuje za špatné.