Šéf CIA byl vyhoštěn z Německa

Šéf CIA byl vyhoštěn z Německa Zdroj: Profimedia.cz

Šéf tajných služeb USA opustil Německo, šlo o špionážní aféru

Německá vláda reagovala na odhalení dvou špionů pracujících pro Spojené státy, šéfa tajných služeb vyzvala k opuštění země už minulý týden. Učinil tak až ve čtvrtek. Vedoucí americké Ústřední zpravodajské agentury (CIA) v Německu byl vypovězen jako projev hněvu Berlína kvůli dvěma případům možné americké špionáže odhaleným během uplynulého týdne, řekl ve čtvrtek vůdčí německý zákonodárce. Informace uvedl server thelocal.de.

Pro německou vládu je to příliš. Šéf CIA v Německu byl ze země vyhoštěn poté, co německá vláda odhalila možného špióna, který se měl stát "dvojím" agentem, tedy zjišťovat informace pro USA. Tento případ vyvolal v Německu vlnu rozhořčení. Jak zdůraznil prezident Joachim Gauck, bude-li potvrzeno, že pracovník BND vyvíjel špionážní činnost ve prospěch USA, bude to možné zhodnotit jako „zahrávání si s přátelstvím a těsnými vztahy“. 

Národní agentura pro bezpečnost (NSA) sledovala elektronickou komunikaci statisíců lidí po celém světě. Monitorovala údajně i mobilní telefon německé kancléřky Angely Merkelové a jejího předchůdce Gerharda Schrödera.

Tato kauza ještě víc poškodila důvěru mezi Německem a Spojenými státy. V minulosti ji poznamenaly informace bývalého analytika americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Edwarda Snowdena. 

Berlín pak s Washingtonem vedl vyjednávání o nové dohodě o zpravodajských službách. K žádnému závěru však ani jedna strana nedospěla. Němci tak bolestně pociťovali to, že pro Spojené státy nejsou tak důvěryhodným partnerem jako třeba Velká Británie, uvedl server lidovky.cz.