Malajsie, letadlo

Malajsie, letadlo Zdroj: ČTK

10 zásadních otázek, které člověka napadají po sestřelení civilního letadla nad Ukrajinou

Sestřelení malajsijského dopravního letadla nad územím Ukrajiny je věc, která je nejenom nepřijatelná, ale vyvolá i hodně otázek. Zda na ně někdy najdeme odpovědi, už tak jisté není. Stačí si vzpomenout na jiné letadlo, shodou okolností také z Malajsie, které se 8. března ztratilo a v podstatě se o něm neví dodnes nic, co by se dalo nezpochybnitelně potvrdit. Tentokráte jde ale o jiný případ. Na co tedy čekáme odpovědi:

1. Jak je možné, že nad východní Ukrajinou, kde se válčí už několik měsíců, probíhal běžný letecký provoz?

2. Žádná letecká společnost, ani žádné vlády, úřady a instituce nevěděly, že na tomto kritickém území mají bojující strany i raketové systémy, které dokážou sestřelit letadla ve velké výšce?

3. Několik letadel (vojenských) bylo sestřeleno už předtím, ani to nebylo dostatečným varováním, aby byl civilní provoz nad tímto územím Ukrajiny zastaven, nebo z něho byly stroje odkloněny na jiné trasy?

4. Mohou za to i letecké společnosti? Delší obletové trasy samozřejmě znamenají i větší náklady.

5. Jak se dostal do rukou proruských separatistů raketový systém, který dokáže sestřelit letadlo i ve výšce nad 20 kilometrů? Takový zbraňový systém se přece neprodává někde na trhu.

6. Rakety a zařízení, které mohlo malajsijské letadlo sestřelit (vlastní ho jak ukrajinská, tak ruská armáda) se vyrábí v Rusku. Bylo dodáno přímo z této země? Moskva to musí vědět.

7. Byla to provokace ukrajinské či ruské strany, nebo separatistů, aby někdo z bojujících stran mohl hodit zodpovědnost na někoho jiného?

8. Jak je možné, že ukrajinská strana předtím neinformovala svět (vypadá to, že přímo lhala), že nemá rozsáhlá území na východě země vůbec pod kontrolou? Letecký provoz by tam vypadal dávno jinak.

9. Podobných raketových systémů není na východě Ukrajiny tolik a umí je obsluhovat jen omezený počet lidí. Existuje alespoň nějaká snaha je zajistit a pátrat tím po konkrétních vinících?

10. Kdo zajistil místo katastrofy, aby zde mohli vyšetřovatelé pracovat a aby zde zůstalo vše tak, abychom se mohli dopátrat pravdy? Zde už odpověď bohužel možná známe: Nikdo.