Meriam Yehya Ibrahim

Meriam Yehya Ibrahim Zdroj: EPA

Súdánku Meriam a její rodinu propustili opět na svobodu. Nesmí však opustit Súdán

Zpravodajský server BBC dnes zveřejnil informaci, že rodina původně odsouzené matky dvou dětí je opět na svobodě. Podle BBC mohla za jejich zatčení na letišti v Chartúmu skutečnost, že Meriam měla falešné dokumenty – zřejmě cestovní pas.

Meriam, její manžel Daniel a dvě děti se chystali odletět do Spojených států – Daniel má totiž americké občanství. V pondělí byla Meriam propuštěna, a krátce poté už stáli s manželem a dětmi v odletové hale chartúmského letiště. Tam je však čekalo nepříjemné překvapení, tentokrát celou rodinu opět zadržela súdánská policie. A přesných důvodech se však v té době nevědělo nic, nyní však na světlo vycházejí podrobnosti ohledně nového zatčení.

Rodina byla zatčena údajně proto, že se Meriam snažila vycestovat na falešný pas. Strávila tak několik dní ve vězení, nyní jsou již ale na svobodě. Podle súdánských úřadů, jež taktéž citovala BBC, rodina nyní nemůže vycestovat ze země. Jejich avizovaný odlet do Spojených států se tak bude muset odložit.

Meriam v rozhovoru pro BBC řekla, že od chvíle, kdy vystoupila z vězení, zatím neměla možnost vidět svou rodinu. Poděkovala také súdánské policii a všem, kteří v jejím případě stojí za ní.

Meriam byla zatčena už v srpnu 2013, protože její sňatek s křesťanem je v rámci súdánského práva považovaný za smilstvo, a tudíž neplatný. Mimochodem od února tohoto roku se ženou seděl ve vězení i její prvorozený dvacetiměsíční syn. Když přišel její čas, přemístili ji do vězeňské nemocnice, kde 27. května porodila zdravou holčičku Mayu, přičemž manžel Daniel Wani, její manžel, u porodu nemohl být. Podle organizace Amnesty International o tom informovali ženini právníci.Právě její manžel pro web deníku Dalily Telegraph uvedl, že žena musela rodit ve vězeňské nemocnici, místo aby jí bylo umožněno porodit v nevězeňském nemocničním zařízení.

Případ Meriam se stal celosvětově známým, a za její propuštění bojovalo mnoho politiků i církevních hodnostářů – v České republice například nejvýrazněji Tomáš Halík.