Nikam, doma budeš! Jak se žije delikventům v domácím vězení

Nikam, doma budeš! Jak se žije delikventům v domácím vězení Zdroj: Pavel Hofman

Nikam, doma budeš! Jak se žije delikventům v domácím vězení

Okolo elektronických náramků pro domácí vězně je momentálně mela. Tendr, který vloni spadl kvůli amnestii prezidenta pod stůl, plánovala nyní ministryně Válková oprášit. Ovšem její náměstek vznesl pochybnosti kvůli transparentnosti a koaliční bouře je na světě. Reflex se rozhodl podívat, jak takové domácí vězení vlastně funguje.

Alternativní tresty nařizují u nás soudy od roku 2010. Kromě klasického domácího vězení sem patří i třeba obecně prospěšné práce nebo zákazy vstupu na společenské a sportovní akce. Jde o tresty za delikty, které se považují společensky ne tak nebezpečné. "Snažíme se vyjednávat u bagatelních trestných činů alternativní tresty. Protože i pro stát je to výhodnější," vysvětluje vedoucí probačního střediska Mladá Boleslav Jana Horáková.

Petra (30) z Mladé Boleslavi je domácí vězeňkyně. Vyučila se prodavačkou smíšeného zboží. Ale kromě profese se pohybovala i mezi kolotoči. Chvíli totiž pracovala u dětských atrakcí. Už měla i podmínku. Má syna z prvního vztahu, bývalý muž dělá "pod výborem". Rozuměj, obecním úřadem. A právě kvůli synovi dostala domácí vězení, neplatila na něj výživné, má na něm dluh v řádu desítek tisíc. "Ale už platím. A dluh splácím," obrací se Petra mimoděk k probační úřednici pro souhlasné gesto. Ta kývne. "Domácí vězení je koncipováno tak, aby odsouzený mohl chodit do práce. Soudy většinou tu dobu vycházek stanovují tak, že začátek je půl hodiny před nástupem do práce a konec je půl hodiny po konci pracovní doby. Ta půlhodinka tady v Boleslavi na dojezd stačí," vysvětluje nám Jana Horáková, vedoucí střediska Probační a mediační služby v Mladé Boleslavi.

Petra je atypický případ v tom, že je na mateřské dovolené. Takže její domácí vězení je tak trochu selanka a příliš se od běžného života neliší. Přes den chodí Petra na procházky s malou, každý pátek jezdí za svým synem z prvního vztahu. Ale ve čtyři musí být doma, pochopitelně. "A pak celý víkend, všechny svátky, vycházku má pak zase až v pondělí," dodává k tomu Jana Horáková.

RX 25 obálkaRX 25 obálka|ArchívVíce se dočtete v aktuálním čísle Reflexu, které vychází ve čtvrtek 19. června 2014.