Angela Merkel

Angela Merkel Zdroj: Reuters

Jak naštvat Merkelovou: Němečtí euroskeptici se spojili s britskými konzervativci

Nová německá strana, založená profesory ekonomie Alternativa pro Německo (AfD), se v Evropském parlamentu připojí ke skupině Evropští konzervativci a reformisté (ECR). Ve čtvrtek o tom rozhodlo hlasování nejsilnější strany ve skupině, britských konzervativců premiéra Davida Camerona.

ECR, k nimž patří i česká ODS, se díky sedmi křeslům AfD stane třetí nejsilnější skupinou v Europarlamentu po lidovcích a socialistech. „Námluvy“ německé Alternativy se skupinou konzervativců přesto nebyly jednoduché.

Britové, kteří hrají v ECR prim, se totiž obávali zhoršení vztahů s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Právě na její voliče totiž nejvíce cílí AfD a právě na vlně kritiky neustálých záchran v rámci eurozóny podporované kancléřkou AfD vznikla. Strana Merkelové CDU se před volbami snažila dělat, že AfD neexistuje. Přesto získala sedm procent německých hlasů, a tím i sedm z 96 eurokřesel přidělených Německu.

Tím, že se AfD přidružila do skupiny, v níž je tak významná strana, jako je britská Konzervativní strana, dochází k posílení pozic AfD, což německá kancléřka jen tak nepřekousne.

Na druhou stranu to komplikuje situaci i Davidu Cameronovi, jenž Merkelovou potřebuje právě teď při hledání šéfa Evropské komise k tomu, aby se jím nestal „eurofederalista“, ale spíše reformátor. Ostatně Cameron sám prý svůj evropský klub přemlouval, aby pro přijetí AfD do ECR nehlasoval.

Přeskupení sil v Evropském parlamentu je silnější, než se možná zdálo, hledání předsedy Evropské komise se zamotává ještě víc do střetu zájmů národních politik.

Sledujte Miroslava Cvrčka na Twitteru