Marine Le Pen

Marine Le Pen Zdroj: Profimedia.cz

Marine Le Penová, vítězka eurovoleb ve Francii, se ostře distancovala od svého otce, kvůli antisemitismu

V politické straně Národní fronta, která s 25 procenty vyhrála ve Francii květnové volby do Evropského parlamentu, vypukla válka. Její šéfka Marine Le Penová se ostře distancovala od zakladatele strany, Jean-Marie Le Pena, který je jejím otcem. Ten zveřejnil video, které obsahuje antisemitské výroky, jenže touto cestou strana už jít nehodlá. Informoval o tom web thelocal.fr.

Le Pen je celá desetiletí známý svými antisemitskými a rasistickými výroky a zopakoval je i na videu, které zveřejnil minulý týden. Jenže jeho dcera, která se chopila v roce 2011 moci v Národní frontě, odmítá v podobné politice pokračovat. Celé tři roky se snaží o mírnější postoje, i když je pořád hodně nacionalistická, populistická a euroskeptická.

Tentokráte se proti Le Penovi, který je ve straně nadále velmi vlivný, postavili i další významní představitelé. Le Pen (85) například v klipu naznačuje, že známý francouzský zpěvák židovského původu Patrick Bruel, by mohl skončit v nacistické plynové komoře. Kdysi tento muž zase říkal, že německé plynové komory byly za druhé světové války jen „detailem dějin“ a nedávno zase, že smrtící virus Ebola by mohl „vyřešit otázky přistěhovalectví v Evropě“.

Místopředseda strany Louis Aliot ale tentokráte označil slova zakladatele za „politicky stupidní a skličující“. Marine Le Penová pak poprvé veřejně a otevřeně také kritizovala svého otce, od kterého se chce již nějakou dobu „odstřihnout“, politologové ale pochybují o tom, že by se ho podařilo z NF vystrčit.

Národní fronta se přitom v poslední době zaměřuje i na voliče ze střední třídy a bývalé příznivce středové pravice, která je poměrně citlivá na podobné výroky, i když antisemitismus je ve Francii skutečně rozšířený ve všech vrstvách společnosti.