Obama v Polsku

Obama v Polsku Zdroj: ČTK

Obama v Polsku: USA zvýší svou vojenskou přítomnost v Evropě

Americký prezident Barack Obama dnes dorazil do Varšavy, kde se zúčastní oslav 25. výročí prvních částečně svobodných voleb v Polsku a bude jednat s evropskými vůdci z desítky států NATO včetně České republiky. Tématem jejich schůzky bude zejména bezpečnost v regionu v souvislosti s děním na Ukrajině a zapojení Ruska do tohoto konfliktu, uvedla agentura AP.

Obama chce využít své čtyřdenní cesty po Evropě k tomu, aby ujistil své spojence v NATO, že Američané jsou stále odhodláni zajistit jejich obranu. Jak dnes v této souvislosti oznámil Bílý dům, Američané přehodnotí své vojenské aktivity v Evropě a zvýší vojenskou přítomnost na kontinentu.

Na letišti Obamu přivítal jeho polský protějšek Bronislaw Komorowski. "Začínám svou návštěvu v Polsku, protože bezpečnost Polska a našich spojenců ve střední Evropě a východní Evropě je základním kamenem naší bezpečnosti a je posvátná," prohlásil Obama. Polský prezident na oplátku poděkoval svému protějšku za to, že Polsko je díky USA mnohem bezpečnější.

Následně se prezident USA setkal s americkými a polskými vojáky a piloty, kteří slouží na základě spravující americké letouny F-16. Spojené státy v březnu na žádost Varšavy vyslaly do Polska dvanáct letounů F-16 a 300 vojáků. Do té doby se američtí vojáci v Polsku jen podíleli na vojenském výcviku, zejména v rámci přípravy armádních pilotů.

Kromě Polska navštíví Obama i Brusel, kde se uskuteční schůzka nejvyspělejších zemí světa, ze které bylo vyloučeno Rusko, a následně Francii, kde se zúčastní oslav 70. výročí vylodění západních spojenců v Normandii.

Právě do Normandie je pozván i ruský prezident Vladimir Putin a jeho nový ukrajinský protějšek Petro Porošenko. Ten se zúčastní i středečních oslav v Polsku a v tento den se údajně potká poprvé i s Obamou. Případnou schůzku Obamy s Putinem zatím Bílý dům nepotvrdil.