hokej

hokej Zdroj: Profimedia

Hokejisté podlehli Finsku 0:3. Budou hrát o bronz se Švédskem

Čeští hokejisté budou hrát na mistrovství světa v Minsku o bronz. V semifinále podlehli Finsku 0:3. Dvěma góly se o to postaral Jori Lehterä, třetí přidal Jarkko Immonen. Svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky budou hrát o třetí místo v neděli od 15:30 SELČ se Švédskem. Finy čeká od 20:00 boj o zlato proti Rusku.

 Jako první sice ohrozil Červenka tečí gólmana Rinneho, ale v dalších minutách převzal iniciativu finský tým. Šance měli Tomi Sallinen, Pakarinen a Jokinenovu střelu vykopl betonem Salák. V 10. minutě už Finové skórovali. Lehterä přešel přes Vitáska a bekhendem zvedl puk nad českého brankáře.

Vzápětí se prosadil efektní kličkou Jágr přes Jokinena, který jej fauloval. V přesilovce měli Finové štěstí, že Červenkova teč Jágrovy přihrávky neskončila v brance. Seveřané mohli zvýšit v 16. minutě při Hertlově trestu, kdy zblízka přestřelil branku Jokinen. V závěru úvodní části nebezpečně pálil z pravé strany Pakarinen.

Na začátku druhého dějství mohli Češi při Kontiolově vyloučení vyrovnat. Jágr dvakrát nabil Novotnému, který nejdříve první pokus otřel o tyč a pak trefil Rinneho betony. Jágrova následná střela skončila na boční síti. 

Na druhé straně uvolnil Immonen Palolu, ale ten na Saláka nevyzrál. Na druhé straně se od zadního mantinelu dostal k ohrožení Rinneho Jordán. Od 27. minuty nahradil Jana Kováře v sestavě Martin Růžička a kouč Růžička začal míchat složením útoků.

Při Palolově vyloučení nejdříve nebezpečně nahazoval puk Jágr, který vzápětí znovu vystřelil a při dorážce Novotného zastoupil Rinneho Haula. Finové se prosadili ve 32. minutě při vyloučení Zámorského. Kontiola přihrál z levého kruhu Immonenovi, který u levé tyče propasíroval kotouč mezi Salákovými betony.

Snížit mohl po Červenkově přihrávce Kolář, ale přestřelil. Salák na druhé straně vyřešil teč i dorážku Huhtaly a zmařil i Jokinenovu šanci. Rinneho prověřil Zaťovič, jenž ještě vzápětí tečí Kindlova pokusu těsně minul. Český tým odolal při Červenkově trestu.

Na začátku třetí třetiny mohli Finové náskok pojistit. Dvakrát ohrozil Saláka Komarov, pak ještě Immonen. Za český výběr se dostal k zakončení bekhendem Hudler. Při Rolinkově pobytu na trestné lavici mohl skórovat po teči Pakarinen.

Ve 49. minutě byl vyloučen za sekání Jágr, který s výrokem nesouhlasil a naštvaně hodil na trestné lavici ručníkem. Paradoxně v oslabení měl český tým největší šanci, ale při přečíslení dvou na jednoho netrefil Rolinek ideálně puk po Zaťovičově přihrávce. Češi se až do konce snažili duel zdramatizovat, přes pozorně bránící finské hráče se ale neprosadili. Naopak sami při power play inkasovali. Podruhé v zápase skóroval Lehterä.