putin hollande

putin hollande Zdroj: AP

Nejhoršími politiky v očích investorů jsou francouzský prezident Hollande a Putin

Svět financí a investorů má v případě francouzského prezidenta  stejný pocit, jako média a veřejnost v zemi galského kohouta. Myslí si, že dělá svoji práci hodně špatně. Dokonce pro zahraniční investory ještě hůř, než ruský prezident Vladimir Putin. Informoval o tom Bloomberg.com

Hollande dostal nelichotivé hodnocení zejména kvůli svým plánům na zvyšování daní u nejbohatších lidí. Reakce na sebe nenechala dlouho čekat a příliv přímých zahraničních investic do Francie v roce 2013 skutečně poklesl až o několik desítek procent. Tato země nemá u investorů dobré jméno ale již několik let.

Naopak investorům se z nejvýznamnějších světových politiků nejvíce líbí politika německé kancléřky Angely Merkelové. Za ní následuje britský premiér David Cameron, japonský předseda vlády Šinzó Abe a čínský prezident Si Ťin-pching. Až pak je americký prezident Barack Obama.

Naopak na dně je brazilská prezidentka Dilma Rousseffová, Vladimir Putin a poslední místo v tomto průzkumu týkajícího se státníků nejvýznamnější zemí světa, patří Hollandovi. Rusko obecně je pak považováno z velkých ekonomik za nejriskantnější pro investování, významným způsobem to ovlivnila zejména situace na Ukrajině a následné sankce proti Moskvě.

V případě Evropské unie je největším nebezpečím podle investorů deflace. V této souvislosti je zajímavé, že proti ní u nás bojuje zejména Česká národní banka, které je to naopak vyčítáno.