Fridex

Fridex Zdroj: ČTK

Za pokus o vraždu dcery fridexem dostala matka 12 let vězení

Dvanáctiletý trest vězení a ochrannou léčbu udělil dnes českobudějovický krajský soud třiadvacetileté ženě za pokus o vraždu tříleté dcery. Letos v lednu jí přidala do jogurtu a do vody se šťávou jedovatou nemrznoucí směs. Dívku zachránil včasný zásah lékařů, které přivolal otec dítěte. Není to první případ, kdy se matka pokusila zavraždit svou dceru tím, že ji nutila požít fridex. Žena z Karlovarska byla v minulosti za takový čin odsouzena na 17 let. Dnešní rozsudek není pravomocný.

Třiadvacetiletá žena před soudem k okolnostem spojených s lednovou událostí nechtěla vypovídat. "Strašně toho lituji, strašně mě to mrzí. Dceru miluju, udělala bych pro ní cokoliv," řekla jen. Přesně nedokázala vysvětlit, proč se pro tento čin rozhodla.

Své dceři nejprve přimíchala fridex do jogurtu. Dítě jej snědlo a žena navíc ještě přilila fridex do vody se šťávou. Dcera ji odmítla pít, stěžovala si, že jí nechutná. Žena před soudem uvedla, že byla ve svém životě zklamaná. Vyprávěla, jak ji nejprve týral její adoptivní otec a klidné chvíle jí prý ne vždy poskytovalo i manželství. "Ze začátku byl vztah v pořádku. Ale když se nám narodila dcera, tak mě manžel bil, nadával mi. Podala jsem i několikrát trestní oznámení na policii," řekla obžalovaná.

Není to první případ v Česku, kdy se žena pokusila otrávit svou dceru fridexem. Matka z Nejdku na Karlovarsku donutila v roce 2010 svou dceru, která se vrátila z víkendu stráveného s otcem, aby vypila čaj s jedovatou chemikálií. Lékaře žena přivolala až po několika hodinách. Ani poté neprozradila, z čeho je dítěti špatně. Holčička, která nakonec otravu přežila bez následků, měla v těle několikanásobek smrtelné dávky etylenglykolu, a aby se zotavila, musela podstoupit drastickou léčbu.

Krajský soud v Plzni matku původně potrestal výjimečným trestem - 25 lety vězení. Na základě nálezu Ústavního soudu ale musel o výši trestu rozhodovat znovu. Plzeňský soud poté ženě uložil trest na samé horní hranici sazby, která činí 15 - 20 let. Odvolací soud pak loni v únoru trest označil za nepřiměřeně přísný a snížil jej na 17 let.