bezdomovec

bezdomovec Zdroj: youtube.com

Policie udělala z podezřelého bezdomovce. Pak ho poslali do vazby, protože je bezdomovec

Soudce městského soudu poslal muže obviněného z útoku na svoji ženu do vazby s tím, že nemá kde bydlet, protože policie ho hned po útoku vykázala z bydliště jeho ženy, hrozí mu vysoký trest a mohl by utéct. Podobného násilí proti partnerce dopustil už dříve před jejich malým synem. Je bez zaměstnání a bere drogy.

Na případ upozornil server novinky.cz, z kterého citujeme. Muž podal úspěšné dovolání k Nejvyššímu soudu. „Pouhá skutečnost, že obviněný nemá stálé bydliště, není dostatečným důvodem pro uložení útěkové vazby, není-li zde současně i další okolnost, například že se již v minulosti obviněný trestnímu stíhání snažil vyhnout a podobně,“ konstatoval senát soudu v čele s Karlem Haschem.

„Jak vyplývá z výpisu z rejstříku trestů, obviněný byl již sedmkrát soudně trestán, jednalo se o různorodou trestnou činnost, převážně majetkového charakteru. Závažnost této trestné činnosti nedosahuje takového stupně, aby bylo třeba přistoupit k preventivnímu omezení osobní svobody obviněného,“ říkají soudci.

Nejvyšší soud současně upozornil, že u domácího násilí nelze vzít v úvahu, že napadená chce násilí omlouvat a bagatelizovat. Oběť často věří, že násilí se nebude opakovat a může pokračovat i citový vztah či psychická závislost. U podobných případů Nejvyšší soud doporučuje uložení předběžného opatření, tedy zakázat agresorovi styk s obětí.

Posedlost vazbami

Česko je vazbami posedlé. Člověk v nich ztvrdne, jeho život je zničený, pak se může soudit o nějaké odškodné. Paní Jourová, kterou sebrali nesmyslně za nic, se nakonec práva domohla, ale to všechno mezi tím člověka poznamená. Na právo má ale nárok každý, i kdyby se nám zdál divný. Pokud nebylo odepřeno ani válečným zločincům a prominentním vrahům a pracháčům, co najíždí na lidi na přechodech, co namítnout. (Ono je jich víc, abychom nemysleli jen na jedno jméno.) Na právo má nárok i ten, z koho policie udělala bezdomovce a pak ho chce dát do vazby, protože je bezdomovec.

Ještě jednou, nejde o to, že by dotyčný člověk byl neviňák. Ani David Rath asi není neviňák. Jde o to, že délka jeho vazby byla nepochopitelná. Když se zastaneme těch nejhorších, máme sami jednou šanci. Ne, nekrademe miliony a nejedeme v korupci, to většina lidí skutečně nedělá. Ale všichni se můžeme dostat do nějakých problémů, zanedbáním, vlastním nebo cizím omylem. Pak šup do vazby a až vyjdete, nebudete už nikdy takový, jako předtím. Prozkoumají vám konečník, jestli tam něco neskrýváte, smrdutý záchod máte v rohu. Jistě, presumpce neviny, to ano. No ale jste sprostý podezřelý. To už máte nafurt a vaše děti to budou ve škole vysvětlovat spolužákům. Marně, legrace musí být. Tatínek v base, fuj. Vyser si voko, kamaráde, nepatříš mezi nás, čisté. Mezitím jste za zločince a budete už možná napořád, protože „kdo ví, co na tom bylo“.

Někdo je si ovšem rovnější. Opravdu si někdo myslí, že s obyčejným čičmundou by se v této zemi někdo páral jako s nějakým Janouškem? Dělal by pro vás někdo rok superznalecké superposudky? Cha. Nejste „lobbista“. Vám po bouračce policie nedovolí telefonovat. Ste si to měli vylobovat, pane, paní, tak nějak předem. Jak zpívá Třešňák, „šup hochu do lochu“.

No nic. Žijeme přece v Česku. Když nevím, co dělat, šup vazbu. Ale na Janouška ne, prosím vás, na toho ne. Sice se neví, kde je, as na dovolené, míní se matně, ale on se jistě někde objeví. ten není bezdomovec. Jinak jsou si v této zemi všichni rovni. Jen se smějte, v cele o tom dáme řeč. Času bude dost.