Temelín

Temelín Zdroj: Profimedia.cz

Někteří ekologové a zelení dostali ránu, vědci z OSN radí, ať svět přejde na jadernou energii

Odpůrci a kritici jaderné energetiky mají nového protivníka. Vědci z Mezivládního panelu pro změny klimatu, který založila OSN, vyzývají, aby svět přešel od fosilních paliv k jaderné energii, jinak neporazí hrozbu globálního oteplování. Že by i panel, který je „svatým grálem“ ekologů a nejrůznějších zelených stran, přišel také na to, že cesta přes obnovitelné zdroje je příliš drahá a nestačí? Informují o tom nedělní britské noviny.

Vědci z mezivládního panelu OSN ve své zprávě tvrdí, že vlády se „potřebují zbavit tradičních zdrojů energie, jako je uhlí a ropa, aby se předešlo katastrofě v podobě změny klimatu“. Ve velkém doporučují přejít na jadernou energii, což by podle nich mělo stát (myslí se na celém světě) ročně stovky miliard dolarů až do roku 2030.

Zpráva, která má 29 stran, také doporučuje podporu větrných a solárních elektráren, ale to prý rozhodně nestačí. Navíc, a to je velmi podstatné, vyslovují vědci velké znepokojení nad financováním obnovitelných zdrojů. Považují tuto cestu za nebezpečnou, protože drasticky zvyšuje i náklady domácností. V Česku podpora solárních zdrojů brzdí hospodářský růst a omezuje firmy v jejich rozvoji. A přiživily se na ní nejrůznější podivné společnosti.

Někteří experti ve světě proto hovoří o tom, že jít cestou těžby břidlicového plynu je správnější, než osévat pole řepkou (což se stalo i v České republice). Jenže Evropa, na rozdíl od USA či Číny, odmítá břidlicový plyn právě z důvodů možného ohrožení životního prostředí.