TV Nova

TV Nova Zdroj: Profimedia.cz

Televize Nova vyšuměla, na cenách Tý Tý nic, v hlavním vysílacím čase nic

Bývaly doby, kdy televize Nova dominovala českému trhu. Ty doby jsou pryč nejenom kvůli tomu, že mnoho diváků přetáhly menší kanály, ale zdá se, že Nova už postupně vyšuměla z povědomí některých lidí a nové příznivce nemá čím nabírat.

Ceny Tý Tý samozřejmě nemůžeme považovat za směrodatný odraz toho, co se na televizních obrazovkách děje, protože v nich hlasují jen někteří lidí, kteří čtou určité časopisy. Rozdělení cen svědčí pouze o něčem. Jenže i to něco už delší dobu napovídá, že největší televizní skupina v zemi, Nova, má problém. Na Tý Tý nedostala nic, což je poněkud zvláštní situace. V publicistice vyhrál novinář Josef Klíma, ale i on z Novy odešel, protože jeho pořad Na vlastní oči byl zrušen.

Kdo nehledá, nenajde

Nova se potýká hned s několika problémy najednou. Nedokázala reagovat na složitější ekonomickou situaci v Česku a pak špatně nastavila ceny inzerce. Tím přišla o hodně peněz, což se bude ještě nějakou dobu projevovat na programu, neboť musí šetřit.

Některé dopady vidíme například právě teď na Nova Sport, která byla vyřazena z nabídky UPC. A jak je známo, tento sportovní kanál bude muset zrušit do budoucna některé věci, protože je není schopen platit.

Televizní noviny, hlavní zpravodajský pořad, si drží vysokou sledovanost, je to vlastně tradičně nejsledovanější záležitost na českém televizním trhu. Má i některé dobré moderátory (Markéta Fialová, Reynolds Koranteng i Lucie Borhyová, naproti tomu Petr Suchoň se u čtení zpráv tváří, že brzy dorazí katastrofa přímo do studia a zasáhne přímo jeho). Ovšem Televizní noviny se zcela proměnily v sérii informací ve stylu černé kroniky. Kdysi Nova dokázala přinášet i zajímavé informace z politiky a ekonomiky, dnes na to úplně rezignovala.

Navíc Nova nic zásadně nového nehledá a netvoří.

Fatálním problémem pro Novu je malá sledovanost jejich pořadů v některých dnech ve večerním hlavním vysílacím čase. Nad vodou ji drží jen některé seriály. Jenže zatímco ve světě je běžné, že velké a úspěšné televize se pouštějí do výrazných seriálových projektů (od detektivních až po politické), které připomínají stále více filmy, než televizi, Nova pokračuje jen v tom, co dělá dlouho. To stačit také nebude.

Samostatnou kapitolou je to, co Nova slíbí a pak neudělá. Zavedla například již vzpomínaný pořad Na vlastní oči, aby ho pak zrušila. Slíbila v létě 2012 ústy svého ředitele, že uvidíme novou politickou diskusi. Neexistuje. Měla vysílat v únoru prestižní hokejový turnaj z olympiády v Soči. Netroufla si na něj a postoupila ho České televizi.

Nelze se pak divit, že nic nezíská ani na cenách Tý Tý, které jsou přitom zaměřeny spíše na zábavu a průměrného diváka. Když Nova nedokáže uspět ani tam, mělo by to být pro ni velkým varováním.