Martin Schulz

Martin Schulz Zdroj: Profimedia.cz

Předseda europarlamentu Schulz cenzuroval zprávu výboru a zneužívá zdroje instituce

Socialistický předseda Evropského parlamentu Martin Schulz cenzuroval část zprávy jednoho výboru této instituce a podle některých poslanců také zneužívá svého postavení v kampani pro květnové eurovolby.

Ve čtvrtek problémy kolem Schulze projednávalo i plénum Evropského parlamentu. Jak se ale dalo očekávat, k žádnému jednoznačnému názoru nedospělo. Mnoho poslanců a poslankyň ale považuje postup svého předsedy za nehorázný.

Schulz nechal odstranit z jedné zprávy odstavec, který byl k němu kritický. Týkal se případu možné korupce v kauze Johna Dalliho, maltského eurokomisaře pro zdravotnictví a politiku spotřebitele, ve které měl Schulz svědčit.

„Je to skutečně skandální,“ komentovala postup předsedy EP německá europoslankyně Ingeborg Grassleová. Někteří jiní poslanci pak tvrdí, že něco podobného se ještě nikdy nestalo.

Pobouření vyvolalo i to, že podle dalších zákonodárců Martin Schulz zneužívá evropské zdroje pro svoji vlastní kampaň do blížících se květnových voleb do europarlamentu. Několik jeho spolupracovníků, kteří jsou placeni přímo parlamentem, dělá jen na jeho kampani. Navíc si nechal přesměrovat na svůj osobní účet na Twitteru i profil předsednictví Evropského parlamentu. 

„Schulz to v poslední době skutečně hodně přehání především se svoji autopropagandou, ke které využívá institucionální zdroje parlamentu. Příkladem je právě Twitter,“ říká k tomu český europoslanec Edvard Kožušník (ODS).

Předseda Schulz, který proslul v minulosti svými kontroverzními výroky, ale všechna obvinění popírá. A mezitím dál pokračuje především ve své kampani…