Chile

Chile Zdroj: Reuters

Chile zasáhlo silné zemětřesení a vlna tsunami. Zemřelo nejméně pět lidí

Mohutné zemětřesení, které v úterý večer udeřilo v blízkosti severního pobřeží Chile, si zatím vyžádalo pět obětí na životech. Oznámil to dnes chilský ministr vnitra Rodrigo Penailillo. Zemětřesení o síle 8,2 stupně Richterovy stupnice také vyvolalo více než dvoumetrovou vlnu cunami, která může ohrozit kromě Chile i další země Latinské Ameriky, a dokonce i americkou Havaj. Chile ale zatím kvůli zemětřesení ani přílivové vlně žádné významnější materiální škody nehlásí.

Hlavní otřes podle americké geologické služby USGS nastal v úterý ve 20:46 místního času (středa 1:46 SEČ), s epicentrem asi sto kilometrů severozápadně od přístavu Iquique, následně byly zaznamenány další menší otřesy. Přílivová vlna dosahovala v severním Chile až 2,3 metru.

Guvernér severochilské provincie Iquique hodinu před ministrovou informací sdělil, že v oblasti zemřeli dva lidé a další tři jsou vážně zraněni. Ministr Penailillo uvedl, že dosavadní oběti buď zemřely z leknutí na infarkt, nebo na ně něco spadlo.

Chilské úřady nařídily hned po otřesech preventivní evakuaci velké části severního pobřeží. Krizový úřad ONEMI informoval o sesuvech půdy, které na severu země zčásti zablokovaly některé silnice a dálnice. Režim varování před cunami bude trvat ještě několik hodin, sdělila vláda.

Ve městě Iquique dramatické situace využilo osazenstvo místní věznice. Asi 300 vězňů po otřesech uprchlo, sdělil ministr vnitra Penailillo.

Otřesy byly cítit v sousedním Peru, a dokonce i v bolivijském hlavním městě La Paz, které leží vysoko v horách. Americké Středisko varování před cunami v Tichomoří hned po zemětřesení varovalo před přílivovou vlnou na celém tichomořském pobřeží Latinské Ameriky. "Zemětřesení takového rozsahu může vyvolat ničivou cunami, která může zasáhnout pobřeží poblíž epicentra během minut a vzdálenější pobřeží během hodin," uvedlo centrum.

Podle střediska může kromě Chile ohrozit přílivová vlna i pobřeží Peru, Ekvádoru, Kolumbie, Panamy, Kostariky a Nikaraguy. Později středisko rozšířilo varování na Mexiko a posléze i na americké souostroví Havaj daleko v Tichém oceánu.

Iquique je klíčový přístav pro vývoz mědi a centrum těžby tohoto kovu, jehož je Chile největším světovým producentem. Těžařské společnosti Codelco a BHP Billiton ani největší chilský důl Collahuasi ale agentuře Reuters sdělily, že žádné zprávy o škodách nemají a že jejich produkci by událost zasáhnout neměla.

V polovině března zasáhla stejnou oblast u Iquique dvě silná zemětřesení, z nichž větší mělo sílu sedmi stupňů Richterovy škály. Chilské úřady tehdy z obavy před možnou vlnou cunami nařídily preventivní evakuaci pobřežní oblasti, nebyla ale žádné oběti na životech ani výraznější škody na majetku a infrastruktuře.

Chile je zemí s jedním z nejvyšších výskytů zemětřesení na zeměkouli. V roce 2010 jej zasáhlo zemětřesení o síle 8,8 stupně. Následná vlna cunami způsobila ve středním a jižním Chile rozsáhlé škody a zabila přes 500 lidí. Nejsilnější zaznamenané zemětřesení v historii se odehrálo také Chile - nastalo v roce 1960, mělo sílu 9,5 stupně a zemřelo v jeho důsledku více než 5000 lidí.