Muslimští bratři

Muslimští bratři Zdroj: Profimedia.cz

Egypt poslal na smrt 529 muslimských bratrů. Tím směřuje k diktatuře, chaosu a terorismu

V některých zemích si musíte dát velký pozor na to, zda podpoříte revoluci, která volá po demokracii, a pak vyhrajete několikrát regulérní volby. Nelogické? Jen zdánlivě. Typickým příkladem je současný Egypt.

Tam revoluce svrhla počátkem roku 2011 autoritářský režim Husního Mubáraka. Stalo se tak ale až poté, co se k liberálům přidalo zakázané Muslimské bratrstvo. To pak vyhrálo parlamentní i prezidentské volby. Jistě, tíhlo k ještě většímu a tvrdšímu prosazování islámu v životě země. Ale pokusilo se o to změnami ústavy a relativně demokratickou cestou.

Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat. Liberálové (těch není v této zemi málo) vystoupili proti „bratrům“ a s pomocí armády se odehrál loni v červenci vojenský puč. Prezident Muhammad Mursí, zvolený za Muslimské bratrstvo, byl svržen a uvězněn. A teď pozor, byl pak obviněn kromě jiného za to, že údajně nechal zabíjet demonstranty v prosinci 2012. Hrozí mu trest smrti.

Loňského srpna proto vyšlo bratrstvo do ulic a volalo po osvobození „svého“ prezidenta a jeho návratu do funkce, do níž byl zvolen při volbách. V následných krvavých střetech s policií a armádou zahynulo asi tisíc lidí. Vojáci zabili přímo na ulicích stovky členů bratrstva (za totéž přitom soudí bývalého prezidenta) a tisíce jich putovalo do vězení.

Egyptský soud pak včera odsoudil k trestu smrti 529 členů Muslimského bratrstva. Skutečná demokracie v přímém přenosu…

Muslimské bratrstvo bylo kdysi po desetiletí v ilegalitě a dnes je opět zakázáno. Nemusíme si o něm dělat vůbec žádné iluze, některé jeho odnože vyznávají terorismus, nenávidí Ameriku, Izrael a celý Západ, chtějí šířit víru ohněm a mečem. Jenže mezitím tatáž organizace organizuje tisíce škol, nemocnic a charitativních organizací, proto jí milióny lidí daly svůj hlas. Neexistuje jednotné Muslimské bratrstvo.

Tím, že se ale bratři dostali opět mimo zákon, a tím, že jsou jeho členové zabíjeni a popravováni, se Egypt vrací tam, kde už byl – k další spirále smrti, násilí a možných teroristických útoků. A ty mohou směrovat i proti turistům u moře, což jsou také Češi.