Moše Jaalon

Moše Jaalon Zdroj: Profimedia.cz

USA selhávají, Izrael se o sebe nejspíš postará sám

Izraelský ministr obrany Moše Jaalon se přiklání k tomu, že Izrael má právo řešit krizi kolem íránského jaderného programu jednostranně, bez spolupráce s USA. Jaalon ve svém pondělním vystoupení na univerzitě v Tel Avivu nezvykle ostře kritizoval Spojené státy.

"Domnívali jsme se, že kampaň proti Íránu mají vést USA. Jenomže USA s Íránci začaly vyjednávat a Íránci si vedou lépe," řekl ministr. Izrael se podle něj mýlil, když se domníval, že za něj někdo udělá jeho práci. "Musíme se nyní o sebe postarat sami, jako by nebyl nikdo jiný, kdo to udělá," řekl Jaalon.

Ve své kritice naznačil, že americký prezident Barack Obama nemá zájem věc dovést do konce a chce "horký brambor", jaký představuje Írán, předat svému nástupci. "Lidé vědí, že Írán podvádí. Jenomže pohodlní občané Západu konfrontaci odkládají. Pokud možno na příští rok, na příštího prezidenta. Nakonec to ale vybuchne," prohlásil ministr.

Podle něj Západ zmařil fungující účinek sankcí, které svým hospodářským tlakem dostaly Írán na kolena, když Teheránu umožnil zahájit "ofenzívu úsměvů" a dostat se tak z krize. Dočasná dohoda dojednaná loni s Íránem podle něj Teheránu maximálně vyhovuje, protože mu poskytla oddechový čas v přípravě výroby atomové bomby.

Několikrát izraelský ministr ve svém projevu hovořil o slabosti americké zahraniční politiky. Prohlásil, že umírnění sunnité na Blízkém východě od Washingtonu očekávají, že za nimi bude stát podobně, jako stojí Írán za šíity.

"Slyším nespokojené hlasy tady, v Singapuru jsou lidé zklamaní posilováním Číny a oslabováním USA. Podívejte, co se děje na Ukrajině, kde USA prokazují, bohužel, slabost," tvrdil Jaalon. Nečinnost USA a schovávání se doma se prý obrátí proti Spojeným státům a ohrozí jejich vlastní bezpečnost. "Nikdo není schopen nahradit USA coby globálního policistu. Doufám, že USA přijdou k rozumu. Pokud ne, změní to světový pořádek a mezi těmi, koho to dostihne, budou i USA," dodal Jaalon.