Krym

Krym Zdroj: ČTK

Spojení Krymu s Ruskem podpořilo podle prvních odhadů 93 procent voličů

Souhlas s připojením ukrajinského poloostrova Krym k Ruské federaci v dnešním referendu podle prvních odhadů vyslovilo asi 93 procent voličů. Informují o tom zahraniční agentury, které se odvolávají na předběžné průzkumy. Volební místnosti se uzavřely v 19:00 SEČ.

Odhad, který zveřejnila ruská tisková agentura Ria, vychází z anonymní ankety mezi voliči po opuštění volebních místností, který uskutečnil Krymský institut politického a sociálního výzkumu. Další ruská tisková agentura Interfax uvedla, že volební účast dosáhla 80 procent.

Voliči se v referendu rozhodovali mezi dvěma otázkami, z nichž ani jedna ale fakticky neznamená odmítnutí připojení k Rusku. Jedna zní: Jste pro znovusjednocení Krymu s Ruskem s právem subjektu Ruské federace? A druhá: Jste pro obnovení platnosti ústavy z roku 1992 a pro status Krymu jako součásti Ukrajiny?

Rozdíl mezi nimi ve skutečnosti příliš velký není. Ústava z roku 1992, přijatá v době rozpadu SSSR, už na Krymu dávno neplatí. Krymu dávala mimořádně rozsáhlou autonomii až do oddělení od zbytku země. Druhá otázka referenda je tudíž jen pomalejší variantou cesty do Ruska.