Petr  Kramný

Petr Kramný Zdroj: archiv Blesku

Případ Kramný a použití Desatera pátera Knoxe. Vrah by byl již dávno odhalen

V Egyptě minulý rok za záhadných okolností zahynula paní Monika a její dcera Klárka. Nedávno byl kvůli jejich smrti zadržen manžel a otec těchto dvou žen, Petr Kramný. Kdo zná Ronalda Arbuthnotta Knoxe (1888 - 1957), což byl anglický katolický kněz a spisovatel detektivních příběhů, ten ví, že pokud by se použila jeho metoda, případ by už byl zřejmě vyřešen.

Knox napsal šest detektivních románů a celou řadu povídek, hlavní postavou většiny z nich je Miles Bredon, detektiv ve službách Nepopsatelné pojišťovny (skvělý název, který by se k našemu případu hodil – pozn. autora). Nejznámější se stalo jeho desatero doporučení (publikované poprvé v roce 1929), kterých by se měli autoři detektivek držet, aby hráli poctivou hru se čtenářem a ten měl možnost zápletku rozřešit. Toto desatero inspirovalo významného českého významného spisovatele Josefa Škvoreckého k napsání povídek Hříchy pro pátera Knoxe (vydáno poprvé v roce 1973 v Torontu, roce 1991 v Praze). Podívejme se s řádnou dávkou nadsázky na Desatero pátera Knoxe. To, co bychom odhalili, ale mnohé naznačuje:

1.Zločinec musí být někdo, o němž je zmínka brzo na začátku příběhu.

To je i v případu Kramný naprosto jasné.

2.Všechny nadpřirozené nebo nepřirozené faktory jsou zcela vyloučeny.

Nadpřirozené nebyly, nepřirozené již byly vyloučeny.

3.Není přípustná víc než jedna tajná místnost nebo tajná chodba; i ta je přípustná pouze tehdy, odehrává-li se děj ve stavbě, kde lze takové zařízení předpokládat.

Vše se odehrálo v jednom hotelovém pokoji. Vyřešeno.

4.Nesmí být použito žádného „dosud neobjeveného“ jedu ani přístrojů a metod, které vyžadují dlouhého vědeckého vysvětlování na konci příběhu.

Jed, jak tvrdil Kramný, k smrti žen nevedl. Měla to být elektřina, což nevyžaduje vědeckého vysvětlování.

5.V příběhu nesmí vystupovat žádný Číňan.
(Tohle není projev rasismu pátera Knoxe, jen výraz dobové averze proti nejzprofanovanější rekvizitě šestákových detektivek.)

Splněno. Číňan nebyl široko, daleko.

6. K řešení nesmí detektivovi dopomoci náhoda, ani nesmí být veden nevysvětlitelnou intuicí.

Opět splněno. K zadržení podezřelého vedlo dlouhé vyšetřování a ověřování faktů.

7.Pachatelem nesmí být sám detektiv.

Nebyl.

8.Detektiv nesmí odkrýt žádnou stopu, aniž ji hned odhalí také čtenáři.

Pozor! Zatímco čtenáři českých novin a televize Nova odhalovali v případě Kramný postupně hodně nejrůznějších stop, detektivové postupovali zcela jiným směrem. Proto dnes to překvapení.

9.Duchem chudý přítel detektivův, jeho „Watson“, nesmí zatajit žádné myšlenky, které se mu honí v hlavě; musí mít inteligenci mírně, ale jen velmi mírně podprůměrnou.

Ano, tak to vypadalo, když vyšetřování smrti Moniky a Klárky probíhalo v Egyptě.

10.Nesmí se vyskytovat dvojčata nebo dvojníci.

Nevyskytovala se.

Na rozdíl od konzumentů médií je i z Desatera pátera Knoxe zřejmé, že vyšetřovatelé postupovali přesně tak, jak měli, zatímco čtenáři a diváci se „věnovali“ celou dobu něčemu jinému.