Vysokoškoláci na cestě

Vysokoškoláci na cestě Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Současní vysokoškoláci: Proč je to ztracená generace

Nový rektor Univerzity Karlovy v Praze poskytl časopisu Reflex exkluzívní rozhovor. V něm mimo jiné otevírá problém českého terciálního vzdělávání: čeští gymnazisté, na rozdíl od těch německých či rakouských, v drtivé většině míří na vysoké školy. A při hledání zaměstnání jsou pak často zklamaní.

„Podívejte se, kolik studentů přijmou některé české vysoké školy a kolik jich absolvuje. Na většině škol je ten rozdíl skoro nulový – kdo nastoupí, téměř na sto procent školu také dokončí. To je nenormální stav,“ popisuje Zima a srovnává situaci s našimi sousedy, Rakouskem a Německem. Jakožto profesor medicíny, absolvent fakulty všeobecného lékařství, „udržuje kontakt s oborem“ i při práci rektora, působí například na interně-metabolické ambulanci. I proto je více než kompetentní k tomu vyjádřit se k tématu alkoholu a marihuany a k působení těchto látek na lidský organismus.

Českým vysokoškolákům se věnuje i téma Reflexu. Osm vysokoškoláků z prestižní Karlovy Univerzity popsalo Reflexu své plány do budoucnosti, a také své obavy ze získání patřičného zaměstnání ve svém oboru. Shodují se, že propojení praxe a teorie na nejstarší české vysoké škole pokulhává.

Obálka 11Obálka 11 | ReflexVíce o tématu se dočtete v Reflexu, který vychází ve čtvrtek 13. března!