Neapol

Neapol Zdroj: Profimedia

Památky UNESCO v ohrožení. Skončí Neapol nebo Petrohrad pod mořskou hladinou?

Stoupající hladina moří bezprostředně ohrožuje desítky památek zapsaných na seznamu UNESCO. Studie rakouských a německých vědců tvrdí, že pokud by průměrná globální teplota stoupla o jediný stupeň Celsia, pod vodou by se mohlo ocitnout na 40 památek světového kulturního dědictví.

Památek v Česku by se to pochopitelně netýkalo, ale i tak značná část ohrožených lokalit je českým turistům dobře známá. Při vzestupu teploty o jeden stupeň by se voda rozlila nejen do italských Benátek, ale i do chráněných historických center německých měst jako je Lübeck, Wismar nebo Stralsund.

Pokud by teplota stoupla o tři stupně, bylo by ohroženo dokonce 136 z více než 700 památek, které jsou na Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví nyní zapsány. Podle Bena Marzeiona z Innsbrucké univerzity by pak byla zaplavena historická centra měst jako jsou Brugy, Neapol, Istanbul a Petrohrad, ale i chráněné objekty v Indii nebo Číně.

Vědci zkoumající památky by se pak mohli dostat do situace, ve které jsou nyní archeologové hledající důkazy migrace prvních lidí či památky na dobu lovců mamutů. Tehdy totiž – v době ledové – byla hladina moří o desítky metrů níže než dnes, a tak jsou mnohá sídliště z té doby hluboko pod mořskou hladinou. Například v místech značné části dnešního Severního moře, se rozkládaly travnaté pláně plné velkých býložravců, včetně mamutů. Také zde kočovaly lovecké tlupy našich předků. Bohužel, pokud náhodou rybáři nenajdou ve vlečných sítích nějakou „vzpomínku“ na tehdejší dobu, dnešní výzkumné metody nedovolují tyto „podmořské pastviny“ důkladněji zkoumat.