Virus

Virus Zdroj: Profimedia.cz

Počítače kyjevské vlády napadl virus. Šíří se a je obtížné ho odhalit

Výkonný počítačový virus pronikl do počítačů na Ukrajině, kde bylo zaznamenáno 22 případů jeho nasazení od roku 2013, kdy vypukla politická krize v zemi. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na společnost BAE Systems, která se na kybernetickou špionáž specializuje.

Virus s názvem Snake (Had) je „jednou z nejsofistikovanějších a nejodolnějších hrozeb, jakou zkoumáme“ uvedla BAE Systems ve své zprávě zveřejněné v Londýně. Kvůli viru, kterému se také podle řecké mytologie říká Ouroboros, se ti, kteří používají napadené sítě, dostávají do velkých problémů. Jeho schopnost být deaktivován po celé dny výrazně komplikuje práci při jeho hledání. Podle sobotního vydání listu Financial Times pronikl virus do počítačových systémů kyjevské vlády a řady významných ukrajinských organizací. BAE Systems uvedly, že je virus aktivován v průběhu pracovního týdne a v souladu s moskevským časovým pásmem.

„Naše zpráva ukazuje, že technicky sofistikované a dobře organizovaná skupina vyvíjí a používá tyto nástroje posledních osm let,“ řekl David Garfield, výkonný ředitel počítačové bezpečnosti v BAE.

Nigel Inkster , který byl až do roku 2006 šéfem operací britské zahraniční rozvědky MI6, uvedl, že za kybernetickými útoky na Ukrajinu s největší pravděpodobností stojí Rusko.