Ukrajina

Ukrajina Zdroj: ČTK

Ruská vojska údajně na Ukrajině severně od Krymu vytvářejí minová pole

Ruská vojska pronikla do ukrajinské obce Čonhar v těsném sousedství Krymu a vytvářejí tam minová pole. Oznámil to dnes ukrajinský tisk s odvoláním na čonharské zastupitele. Obec leží na jedné ze dvou hlavních přístupových silnic na Krym a administrativně je součástí sousední Chersonské oblasti. Oficiální ukrajinská místa informaci zatím nepotvrdila.

 

Podle zpravodajského portálu Ukranews se v Čonharu pohybují neoznačení ozbrojenci, kteří v okolí vykopávají jámy pro umístění hraničních sloupů. Skupiny mužů v plné polní rovněž pronikly na Arbatskou kosu, úzký pás země vybíhající z východu Krymského poloostrova na sever k ukrajinské pevnině.

Do Simferopolu, správního střediska Krymu, dorazila v noci na dnešek další kolona ruské vojenské techniky, napsala Ukrajinska pravda. Asi 90 nákladních automobilů plných vojáků přijelo do Simferopolu z armádní střelnice na východokrymském mysu Čauda, kterou Rusové kontrolují.

V koloně aut jsou cisterny s palivem, sanitky a tahače s polní kuchyní. Nákladní auta jsou neoznačená, doprovodné vozy jsou ale podle ukrajinských médií označeny číslicí 99, což je kód pro ruské hlavní město Moskvu.

Čaudský mys podle ukrajinského ministerstva obrany obsadila ruská armáda výsadkem z přístavu Tamaň v ruském Krasnodarském kraji sousedícím s Krymem. Vozy ruských parašutistů jsou označeny kódem 95 příslušným pro Čečensko.

Cvičení ukrajinské armády

Agentura Interfax-Ukrajina dnes oznámila, že ukrajinská armáda organizuje přesuny svých jednotek v rámci přípravy na "velké vojenské cvičení". Informaci potvrdilo ukrajinské ministerstvo obrany.

Vojenské přesuny se podle ministerstva týkají několika oblastí a jsou přípravou na "rozsáhlé manévry". Kolony vojenských vozidel na silnicích hlásí ukrajinská média například ze Žytomyru nebo Lvova na západě země.