Jihlava

Jihlava Zdroj: ČTK

Vrazi patnáctileté dívky z Jihlavy dostali výjimečné tresty

Brněnský krajský soud za loňskou brutální vraždu patnáctileté dívky v Jihlavě dnes potrestal Michala Kisiova 25 a Tomáše Zavřela 22 roky vězení. Odsouzení mladíci by si trest měli odpykat v nápravném zařízení se zvýšenou ostrahou.  Třetí pachatal Jakub Doležal, který dvojici pomáhal s odklízením těla zavražděné, dostal dva roky vězení za přečin nadržování.

Celé dopoledne se ped soudem četly výpovědi. Soudce Miloš Žďárský předložil obhajobě a obžalobě základní věcné důkazy; látkový opasek, motorkářské boty a rukavice. Podle spisu je Michal a Tomáš Zavřel použili při týrání a vraždě dívky.

Dopoledne zaroveň vypovídaly kamarádky patnáctileté zavražděné dívky a matka Kisiova Hana Pokorná. Popsala svého syna jako zcela bezproblémového. "Neumím si představit, že bych vychovala nějakého bezcitného vraha," uvedla.

Zdůraznila, že Kisiov se nikdy nechoval agresivně. Zcela opačně vylíčili svědci Zavřela. Tvrdí, že má výbušnou, agresivní povahu. Podle kamarádek zavražděné bil dívky, s nimiž chodil.

Kisiov a Zavřel, kterým bylo v době činu 19 let, odmítli vypovídat. Kisiov pouze řekl, že ho "celá věc mrzí". O rok mladší Doležal tvrdí, že k vraždě dívky kamarády nepobízel a s úklidem těla jim pomohl jen proto, že z nich měl strach. Podle kriminalistů se brutálnímu trýznění dívky nesnažil zabránit.

Poté, co dívka přežila pád z okna, zavolal Kisiov Zavřelovi a Doležalovi a pozval je domů. Všichni tři mladíci byli silně opilí. Začali podle obžaloby přemýšlet, jak se dívky zbavit.

Kisiov policii popsal, že ji nejprve škrtil rukama, pak ho vystřídal Zavřel. Ten pak prý Kisiovovi poradil, aby si vzal motorkářskou botu. Kisiov si ji obul a stál na dívčině hrudníku. Oběť i toto trýznění přežila. Pak ji Kisiov se Zavřelem škrtili šňůrou od počítače. Dívku podle Kisiovovy výpovědi na polici uškrtil Zavřel textilním páskem. Tělo oběti všichni tři mladíci zabalili do prostěradla a vhodili ho do kontejneru. Ostatky skončily na skládce, kde byly po několika dnech nalezeny. Z dívčina těla zbylo jen torzo.

Dnešní verdikt zatím není pravomocný. Trojice se proti němu může odvolat k olomouckému vrchnímu soudu.