Guzman

Guzman Zdroj: ČTK

Zatkli nejhledanějšího zločince světa, drogového bosse Guzmána. Poslechněte si písně o něm

Nejhledanějšího zločince světa, Joaquína Guzmána, přezdívaného také Prcek (El Chapo), zatkli v noci na sobotu mexičtí a američtí policisté. Byl šéfem drogového kartelu Sinaloa, který „pracoval“ po celém světě.

Zadržet Prcka (měří 168 centimetrů) se pokusili protidrogoví agenti již před několika dny v odlehlé oblasti mexického pohoří Sierra Nevada, ale z pasti unikl systémem tajných tunelů, které propojovaly šest domů, kde pobýval. Na jeho stopu je navedly informace od jednoho z jeho zadržených bodyguardů. Bylo jen otázkou času, kdy obrovské odměně za dopadení (v USA v přepočtu 100 milionů korun, v Mexiku 45 milionů) někdo neodolá. Guzmán pak byl zatčen v apartmánu na ulici Avenida de Mar číslo 608 v přímořském mexickém středisku Mazatlán. V bytě byl ve společnosti ženy a pokusil se bránit samopalem AK-47, ale vystřelit nestihl. Předtím byli zlikvidováni jeho strážci.

Nyní šestapadesátiletý Guzmán byl zatčen už v roce 1993 v Guatemale, v roce 2001 se mu ale podařilo utéct z přísně střeženého vězení v Mexiku těsně před vydáním do USA. Z věznice se dostal v jednom z košů na špinavé prádlo.

Pak se někdy obklopoval až třemi stovkami ozbrojených ochránců, tuto jeho síť se ale podařilo postupně narušovat. Na druhou stranu jeho byznys kvetl dál po celém světě a na mnoha místech byl kvůli prodeji drog vyhlášen za nepřítele číslo jedna. Například v americkém Chicagu.

Guzmán, podobně jako jiní gangsteři tohoto typu, také sponzoroval některé chudé rodiny a oblasti Mexika. Proto bylo na jeho počest složeno několik balad opěvujících drogové barony, takzvané narcocorridos. Poslechněte si některé z nich.