Video placeholde

Hnutí ANO napodobuje totalitní jazyk

Tým ANO, který má na svědomí PR komunikaci, má za sebou velmi úspěšné období, kdy veřejnost mohl informovat prakticky jen a pouze o svých úspěších. Jenže týmu, který tvoří newsletter nedávno do Parlamentu zvolenému politickému hnutí, zřejmě dochází fantazie. Jazyk jejich sdělení je téměř totožný s propagandistickým jazykem normalizace, popřípadě padesátých let minulého století.

Dámám a pánům, kteří tyto hromadné newslettery píší, bychom touto cestou rádi výrazně doporučili úžasnou lingvistickou příručku Johna Longshawa Austina „How To Do Things With Words“, která mimo jiné říká, co člověk pomocí komunikačního procesu vytváří za situace. Soudruzi z ANO dnes rozeslali zprávu, která začíná „Přátelé, jsme zase o krok dál.“

Nelze si nevzpomenout na legendární scénu z Hřebejkových Pelíšků, kdy na Štědrý večer rozbaluje rodinkadárky, a Miroslav Donutil tam obhajuje úžasnost „nerozbitných skleniček“ z Německé demokratické republiky. „A jsme zase o krok dál,“ říká Donutil. Tým ANO už to trochu přehání. V metru, na tramvajových zastávkách, na internetu, všude na nás vyskakují mile se tvářící členové tohoto politického hnutí, slibují nám hory doly…

Ale tohle je už trochu moc. Jaké je věcné sdělení věty, že jsou o krok napřed? Jazykovědec Austin by řekl, že lokuce (jakási „realita“ daného prohlášení) je, že hnutí ANO fakticky postoupilo o jeden krok vpřed. Co ale znamená doopravdy toto prohlášení (jaký je lokuční akt této věty?) odpověď zní, že žádný. Přestože podle dalších vět newsletteru je patrné, že tím krokem vpřed má ANO na mysli vyslovení důvěry Sobotkově vládě, fakticky byla tato důvěra očekávaná, a o moc dál jsme se tedy neposunuli. Prádzná slova zůstanou prázdnými, i když je politici a jejich tými opředou frázemi, o kterých si myslí, že nejsou otřepané.

Ve skutečnosti ale jsou, a to velmi. Věta, která vykouzlí smutný úsměv na tváři každému, kdo alespoň trochu věří ve zdravý rozum a svobodu, totiž opravdu připomíná časy, kdy se na schůzích soudruzi s několika funkcemi ujišťovali, jak jsou úžasní, jak socialismus je jediná cesta, a jak směřuje den ode dne k lepším zítřkům – což byla lež. Nenechme se zmanipulovat řečmi hnutí ANO – jsou populistické a prázdné.