Olympiáda

Olympiáda Zdroj: foto Pavel Hofman / koláž Michal Kořán

Hořký konec olympiády pro Putina - pro Rusko to byla medailová žeň, ale ztratil Ukrajinu

Vladimir Putin splnil v Soči prvořadý úkol – olympiáda se po sportovní stránce vydařila a Rusové získali nejvíce medailí ze všech. Mezitím ale prezident téměř ztratil pozice na Ukrajině, což je pro něj do budoucnosti zásadní politický a strategický problém.

Přes určité výstřednosti (jako bylo nesmyslné mlácení členek skupiny Pussy Riot) Rusové nakonec olympiádu zvládli poměrně dobře. Dokonce dokázali překonat i mimořádně teplé počasí, které by jinde zřejmě způsobilo obrovské problémy. Ostatně Putin již před léty slíbil, že „sníh bude“. Tam, kde měl být, byl…

Obrovským zklamáním pro největší zemi světa bylo vyřazení a výkony jejich hokejistů, ale ti nehráli o nic hůře než česká reprezentace. Dokonce Rusům ani nevadí věc u nich zcela nevídaná – pět jejich zlatých medailí, téměř polovinu, jim patří zásluhou dvou cizinců, kteří startovali za Rusko. Postarali se o ně Jihokorejec Viktor An, který vyhrál třikrát v shorttracku, a Američan (sic!) Vic Wild, ten zase řádil ve dvou závodech snowboardistů.

Jistě, ke zdaru her (obešly se například bez teroristického útoku, kterým hrozili islámští fanatici z Kavkazu) přispěly desítky miliard dolarů, které Putin zajistil. Kdo se ale na to bude za pár let ptát? Nikdo.

Přesto Vladimir Putin zaznamenal v průběhu her obrovskou ztrátu, když jeho proruské síly vedené prezidentem Viktorem Janukovyčem prohrály krvavý boj o ukrajinský Kyjev. A to bude mít vážné důsledky pro Moskvu na mnoho let.

Putin se zapsal svoji zimní olympiádou v Soči do historie. A o to mu především šlo. Zda to povede k tomu, aby se Rusko stalo skutečně moderním národem, ke kterému máme vzhlížet s obdivem, se dá  ale pořád s úspěchem pochybovat.