Slovensko hokej

Slovensko hokej Zdroj: ČTK

Bylo by dobré, kdyby se slovenskými hokejisty spadlo letadlo?

Dlouholetý redaktor Reflexu Milan Tesař sleduje olympiádu přímo v Soči. Reportér Jiří X. Doležal mu klade „záludné“ otázky, na které hledá Reflex.cz prostřednictvím svého zvláštního zpravodaje odpovědi v Rusku na zimních hrách. Co jsme zjistili dnes a jak zněla otázka:

Proč se vždycky, když Česká republika hraje se Slovenskem hokej, objeví na Facebooku přání, aby se Slováky spadlo letadlo, když je olympiáda svátkem míru?

Protože, Jiří,  hokej se Slovenskem je derby a při derby jsou podobné rány pod pás obyvyklé. Na pozadí těchto vyhecovaných zápasů je vždycky nějaká tradice obyčejně okořeněná starou křivdou – když hrají Rusové s Američama, je to studená válka, když hraje Celtic Glasgow s městským rivalem Rangers, je to trvalý nesoulad mezi katolíky a protestanty, když hraje Sparta a Slávie, je to uznaný a dodatečně neuznaný gól sudího po první vzájemném zápase v roce 1896. Podle tehdejších pravidel totiž musely oba celky souhlasit s góly a Slávisti si to po zápase rozmysleli a nesouhlasili. To se museli Sparťani zjančit.

No a v případě nás se Slovenskem je to jednak rozpad federace, a jednak fakt, že Slováky obyčejně porážíme, což naše bráchy vytáčí jako malého psa, když mu ukážeš fotku bernardýna a my se tomu s trapnou škodolibostí smějeme.

Na druhou stranu, jestli si někdo přeje, aby spadlo letadlo se soupeřem, tak je blbej, protože pak by už nebylo s kým hrát a báječně se hecovat. Ono už je to jedno, neboť to stejně skončilo smutným slovanským smírem - na smětiště dějin těchto her předčasně odešli Rusové, Slováci i Češi. A všichni doletěli dobře.