Joe Biden

Joe Biden Zdroj: Profimedia.cz

USA hrozí sankcemi proti ukrajinským představitelům odpovědným za násilí

Spojené státy jsou připraveny zavést sankce pro ukrajinské představitele odpovědné za násilí proti protestujícím civilistům v Kyjevě. Řekl to americký viceprezident Joe Biden v telefonickém rozhovoru s ukrajinským prezidentem Viktorem Janukovyčem. Uvedly to dnes agentury Reuters a AP s odvoláním na Bílý dům.

"Vyzval prezidenta Janukovyče, aby okamžitě stáhl všechny bezpečnostní síly - policii, odstřelovače, vojáky, polovojenské jednotky a zvláštní síly. Viceprezident řekl jasně, že Spojené státy jsou připravené sankcionovat ty představitele, kteří odpovídají za násilí," uvedl podle Reuters Bílý dům v prohlášení.

Joe Biden vyzval Janukovyče, aby stáhl z kyjevských ulic jednotky nasazené proti demonstrantům, již v úterý, ale o sankcích tehdy nehovořil.

Ministři zahraničí zemí Evropské unie se ve čtvrtek večer dohodli na uvalení sankcí pro činitele zodpovědné za násilnosti na Ukrajině. EU dotčeným představitelům neudělí cestovní víza a zmrazí jim majetky. Na seznamu osob i přesné podobě sankcí EU stále pracuje.