Janukovyč

Janukovyč Zdroj: ČTK

Na Ukrajině se čeká dohoda, prý bude nová vláda a reforma ústavy

Při nočních vyjednáváních ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče s ministry Evropské unie o řešení krize na Ukrajině se podařilo dospět k dohodě. Oznámilo to dnes tiskové oddělení Janukovyčova úřadu, které citovala agentura Reuters. Dohoda prý bude podepsána v 11:00 SEČ.

Podle anonymních zdrojů, na které se odvolává list Ukrajinska pravda, má být podle dohody na Ukrajině během deseti dnů jmenována nová koaliční vláda. Pravomoci prezidenta mají být do 48 hodin omezeny s tím, že ústava se vrátí ke znění z roku 2004. V tomto znění hlavní zákon přiznával rozhodující exekutivní pravomoci na rozdíl od nynějšího stavu vládě, nikoli hlavě státu.

Prezident Janukovyč údajně "v zásadě" souhlasí s uspořádáním prezidentských voleb letos prosinci, tedy jen o několik měsíců dříve, než se měly uskutečnit volby řádné.

Podle francouzského ministra zahraničí Laurenta Fabiuse ale jednání o politické dohodě dosud neskončilo, protože opoziční vůdci si vyžádali přestávku na konzultace. "Opozice se chce poradit, což je zcela pochopitelné," řekl Fabius rozhlasové stanici Europe 1. "Dokud věci nejsou hotovy, je třeba být velmi obezřetný," upozornil ministr.

Před unáhlenými závěry dnes ve Varšavě varovala i mluvčí polské vlády. "Zatím hovoříme o jednání, nikoli o hotovém dokumentu," řekla novinářům. Hlavní podle ní je, aby se o dosažených dohodách dozvěděli lidé demonstrující na náměstí Nezávislosti a mohlo skončit krveprolití.

Jednání o řešení politické krize se kromě prezidenta Janukovyče a ministrů zahraničí Německa a Polska Franka-Waltera Steinmeiera a Radoslawa Sikorského účastní ruský emisar Vladimir Lukin a vůdci ukrajinské opozice Vitalij Kličko, Arsenij Jaceňuk a Oleh Ťahnybok.