Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Reuters

Mystifikace a nepravdy, to jsou řeči Miloše Zemana o jeho fondu proti dluhu

Prezident Miloš Zeman se v neděli v rozhlase pochválil, že vybral pro svůj nadační fond na splácení státního dluhu už milion korun, a že je v této činnosti úspěšný. Je to naprostá mystifikace a zkreslení. Stačí pozorně a dlouhodobě sledovat vývoj na účtu fondu.

Předně, milion korun Zeman ještě nevybral, nebo už ví něco, co zůstává veřejnosti utajeno. Dnes 17. února 2014 bylo v devět ráno na účtu přesně 881 343 korun a 44 haléřů. Při naprosto pomalém tempu, jakým do fondu peníze plynou, je zcela zavádějící, že prezident si jen tak zaokrouhlí částku na milion.

Zeman také již v několika rozhovorech tvrdil, že do fondu přispěly či přispějí různé firmy a podnikatelé. Je to naprostá lež, vůbec nic takového není v seznamu dárců vidět. Jediná větší částka – 100 tisíc korun – poslala jediná společnost, a to moravská Tekoo Reality. Dalšími většími dárci jsou členové správní rady fondu – zejména hradní kancléř Vratislav Mynář a pánové Jaroslav Hanák a Jaroslav Zavadil. Žádné firmy, žádní důležití podnikatelé, žádné instituce.

Největší příspěvek ale dal zatím sám prezident. Ten posílá každý měsíc 60 tisíc korun. Takže fond si plní většinou jen on sám. Nechce totiž přiznat, že jeho nápad nebyl dobrý a nemá žádný ohlas. Ekonomičtí experti si dokonce myslí, že se jedná o nesmysl. Politologové zase považují fond za populistické gesto. Miloše Zeman si tak hraje jen sám s Milošem Zemanem a u toho mystifikuje veřejnost. Proč to má hlava státu zapotřebí, je záhadou.