Viliam Buchert, Marek Stoniš

Viliam Buchert, Marek Stoniš Zdroj: Pavel Hofman

Otevřený dopis českým hokejistům

Protože jsme museli protrpět už několik hodin u nepodařených zápasů české hokejové reprezentace na olympiádě v Soči, rozhodli jsme se napsat našim „hochům“ otevřený dopis:

Milý Jardo (Jágr), vážení další hokejisté, neoblíbený trenére Hadamcziku,

v tyto velmi vážné hodiny našeho národa, kdy nesmírně trpíme u televizních obrazovek, vyzýváme Vás k mužnosti a odvaze. Velikán naší historie, František Palacký, kdysi řekl: „Byli jsme před Rakouskem, budeme i po něm.“ Byli jsme i před hokejovým turnajem v Soči, bohužel máme odůvodněné obavy, zda budeme i po něm.

Občané České republiky už přitom strádají v posledních letech dost a dost. Po ekonomické krizi teď musíme vytrpět vládu, kterou sestavili pánové Sobotka, Babiš a Bělobrádek. Musíme se dívat na kymácejícího se prezidenta u korunovačních klenotů. Proč nás ještě trápí naše rodinné zlato, stříbro a bronz, tedy Vy, naše hokejová reprezentace?

Co jsme Vám proboha udělali? Byli jsme snad na Vás zlí a oškliví? Naopak, my jsme Vám věřili, a Vy na nás takhle?

Chceme Vás upozornit, že české zdravotnictví na tom také není nejlépe, stát musí do systému, který funguje jako černá díra, neustále „nalejvat“ další peníze. Proč nám tedy způsobujete bolení hlavy, stres, vyvoláváte v nás nervozitu a napětí? Kde na naše léčení v důsledku Vašich špatných výkonů najde Andrej Babiš finanční prostředky? Vždyť víte, že to není politik a proto nic nenajde. Chcete nás snad mít na svědomí?

Jistě, zázraky se někdy dějí. Zřejmě Vám ho měl zajistit kardinál Duka, který Soči také navštívil a požehnal Vám. Jenže ani to nepomáhá.

Trenére Hadamcziku, v Soči zatím neví, jak zaplní v budoucích letech olympijskou hokejovou halu po skončení her. Co kdybyste v Rusku zůstal a vymyslel s prezidentem Putinem (ten může za všechno, co se právě odehrává) smysluplné využití haly? Obchodní talent Vám na rozdíl od trenérského zjevně nechybí, a my bychom měli doma o problém méně.

Chce se nám věřit, že tento otevřený dopis povede k tomu, že se hoši, nakonec ještě zmátoříte. Moc tomu už ale nevěříme. Řečeno s Václavem Havlem, panuje tady při pohledu na Vás „blbá nálada“.

Milý Jardo (Jágr), přejeme Ti vše nejlepší k dnešním narozeninám. Tobě jedinému lze zatím odpustit, protože jsi byl kdysi nejlepším hokejistou světa a navíc jsi vtipný. Posíláme do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky návrh, aby Ti byla postavena socha v životní velikosti na pražském Malostranském náměstí. Kdysi zde stávala socha věnována maršálu Radeckému, ale ten bojoval na straně nenáviděných Rakušanů, kteří nás po staletí utlačovali. Budeš důstojnou náhradou.

Mottem olympiády je Hot, Cool, Yours (Rusové mají variantu Жаркие, Зимние, Твои). Vaše výkony zatím ale nejsou ani Horké, ani Senzační, ani Vaše. Dokonce ani Naše. Udělejte s tím něco.

S pozdravem

FANOUŠCI (zatím ještě Vaši)