Soči

Soči Zdroj: ČTK

Podivné tahy trenéra Hadamczika neprospívají českému týmu

Ačkoliv čeští hokejisté zabrali a porazili ve druhém zápase na olympijských hrách v Soči Lotyšsko v poměru 4:2, žádné galapředstavení fanoušci sledovat nemohli. Ke kvalitě hry národního jistě nepřispívají nerozhodné a mnohdy opravdu zvláštní tahy trenéra Aloise Hadamczika.

Už po zápase se Švédskem, který národní tým prohrál 2:4, čelil Hadamczik značné kritice. Nejen zámořští experti nedokázali pochopit opomenutí brankáře Pavelce či útočníka Hanzala. Americký expert Pierre LeBrun dokonce navrhl, aby byl „Hadamczik prvním odvolaným trenérem během olympijských her v historii“.

Před zápasem s Lotyšskem udivil kouč českého výběru znovu. V brance sice nechyběl avizovaný brankář Ondřej Pavelec, jinak ale nezůstal v sestavě našeho týmu kámen na kameni. Obránce Šmíd, který zůstal v prvním zápase pro mnoho fanoušků nepochopitelně mezi náhradníky, se přesunul rovnou do elitní obranné řady vedle Marka Židlického. A v zápase ukázal, co Čechům proti švédskému týmu chybělo. Důraz před vlastní brankou.

Jiný obránce Barinka, jenž je podle Hadamczika „skvělý ve spolupráci s parťákem Krajíčkem, a bez sebe nemohou hrát“, nastoupil vedle Zdeňka Michálka. Jeden z nejlepších hráčů v prvním zápase, talentovaný Ondřej Palát, zase zůstal až třináctým útočníkem. Naopak trápící se Červenka, kterému odskočí snad každý druhý puk, je stále členem elitní formace s Jágrem a Plekancem.

Českému týmu navíc nefungují ani přesilové hry a hra v oslabení. Právě to jsou jedny z mála věcí, které se dají nacvičit i za tak krátkou dobu, jakou celý tým na přípravu měl. Podivné tahy a nečekané změny v podání Aloise Hadamczika ale týmu a jeho sehranosti určitě neprospívají a nepomáhají.