Rozhovor s Petrem Nečasem

Rozhovor s Petrem Nečasem Zdroj: foto nguyen phuong thao

Nečas pro Reflex: Policie se mi mstí za to, že jsem žaloval Šlachtu

Bývalý premiér Petr Nečas se exkluzivně pro Reflex.cz vyjádřil ke svému obvinění, o němž informoval server Novinky.cz. Bývalý premiér byl v úterý obviněn z podplácení v tzv. kauze trafik pro exposlance ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksu a Marka Šnajdra. Nečas především říká, že policie nemá žádná nová zjištění a pouze se mstí a snaží se zakrýt neadekvátní kroky, které vedly k pádu Nečasovy vlády.

Na otázku Reflexu, jak své obvinění hodnotí, Petr Nečas odpověděl:

„Toto obvinění jsem očekával. Je to účelový a politicky motivovaný krok, který potvrzuje, že se od počátku jedná o politický proces. Žádná dohoda o odstoupení tří bývalých poslanců výměnou za funkce ve státních firmách nikdy učiněna nebyla a policie nemá a ani nemůže mít pro to důkazy. Z textu obvinění je navíc zřejmé, že policie i státní zastupitelství směřují ke kriminalizaci politické scény. Dále z tohoto obvinění plyne, že je kriminalizováno i jednání kongresu ODS v listopadu 2012 a s ním spojené politické vyjednávání. Jedná se o bezprecedentní útok na ústavní systém naší země, který je založený na demokratické soutěži politických stran.

Skutečnosti uvedené v obvinění jsou policii a státnímu zastupitelství známy již více než osm měsíců. Není tam nic nového. Nové je pouze to, že tři bývalí poslanci nemohou být stíháni a tudíž tu není žádný objekt korupce.

Logicky si tedy kladu otázku proč pan Ištván stáhnul svoji žádost o mé vydání k trestnímu stíhání a proč jsem nebyl obviněn před šesti, čtyřmi či dvěma měsíci. Stávající situace a známé skutečnosti se totiž nijak neliší. Nová je pouze jedna věc, která doposud nebyla veřejnosti známa: Dne 24. ledna tohoto roku jsem podal na generální inspekci bezpečnostních sborů trestní oznámení na Roberta Šlachtu, ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. V tomto trestním oznámení poukazuji na závažné podezření, že ředitel Šlachta se dopustil několika trestných činů včetně zneužití pravomoci úředního činitele, či poškozování cizích práv v souvislosti s odvysíláním manipulativně sestříhaných záběrů ze zatčení mé ženy.

Dostalo se mi neformálních informací, že se některé policejní špičky pokusí toto závažné podezření zamést pod koberec. Proto jsem dne 6. února zaslal kopii tohoto trestního oznámení na městské státní zastupitelství v Praze.

Obvinění jsem očekával a považuji ho za odvetu proti mé osobě za podané trestní oznámení a za tvrdou kritiku postupu ÚOOZ. Je to zoufalá snaha vedení ÚOOZ a Vrchního státního zastupitelství v Olomouci dodatečně odůvodnit naprosto nestandardní a neadekvátní kroky, které vedly k destabilizaci politické situace, pádu vlády a vychýlení ústavního systému státu. Obvinění potvrzuje skutečnost, že v naší zemi je kriminalizována politika.“