Dánové

Dánové Zdroj: ČTK

Koho zajímají opilí Dánové? Nikoho

Pražská policie odhalila v noci na dnešek v centru metropole 18 mladých Dánů, kteří se opili a také neměli v pořádku doklady. Kontroly začaly v neděli před půlnocí a týkaly se restaurací a barů, kam dorazili turisté v organizovaných zájezdech.

Loni Dánové hodně řádili a ničili hotely a způsobili výtržnosti, policie se proto na ně letos zaměřila ve spolupráci s dánskou policií.

Jak jsem se dočetl - díky vševědoucímu internetu: úslovím "pít jako Dán" se ve svém rozhlasovém pořadu na rádiu Regina zabýval Michal Novotný. Výsledek jeho bádání k zmíněnému rčení je následující:

"Pokud jde o slovní spojení, která Slovník české frazeologie a idiomatiky uvádí v podobách vožralej, napařenej, zlitej jako Dán a pít jako Dán, neexistují k ním tak barvitá vysvětlení jako ke rčením, která dávají do souvislosti alkohol a Vlámy či Holanďany... Dánové se u nás do těchto souvislostí dostali až po druhé světové válce a že tu může jít o souvislost s Vlámy a Holanďany, protože Dánové jsou vlastně ze stejného koutu Evropy. Zajímavé určitě je, že všechna tři úsloví se, s jednou výjimkou, vyskytují jen v češtině, pouze Švédové říkají supa som en hollandäre, což znamená pije jako Holanďan. Jinak se sami Švédové vyskytují v německém přirovnání betrunken wie sieben Schweden, tedy opilý jako sedm Švédů. A ještě jeden národ figuruje jako opilecký - Francouzi říkají: pije jako Polák."

To je tedy jazyková stránka věci. Jinak ale celkem o nic nejde. Pár Dánů, byť by jich byl tisíce, jsou spíše jen postavičky v nové reality show. Kromě nich tu máme ožralé Němce a Brity všeho věku. Pak taky ožralé Čechy, co  pořád někde u příležitosti kdejakého fotbalu něco demolují. Taky ožralé Čechy, kteří, ve stáří asi tak osmnáct let, sednou v sobotu v noci za volant v počtu pěti šesti lidí do auta a zabijí se za vesnicí u nejbližšího stromu. Češi ale neřeší, jak zabránit těmto sebevraždám z blbosti, spíš je napadne, že by se měly pokácet stromy u cest.

Dány ať někdo zkrotí. Kdo ale zkrotí Čechy?