Švýcarsko

Švýcarsko Zdroj: Profimedia.cz

Švýcaři se rozhodli omezit imigraci, Evropská unie se na ně zlobí

Švýcaři se v nedělním referendu velmi těsnou většinou rozhodli omezit přístup emigrantů do jejich země. Bojí se, že cizinci jim budou dál brát pracovní místa. Evropská unie to nese těžce.

Návrh na referendum podala nacionalistická populistická Švýcarská lidová strana. Omezení má platit i pro občany EU. Výsledky ukazují, že referendum prošlo jen těsně – pro návrh hlasovalo 50,3 procenta zúčastněných voličů.

Proti návrhu hlasovali hlavně voliči v Curychu, Basileji a ve francouzsky mluvících kantonech v západní části konfederace, v německy nebo italsky mluvících oblastech jej naopak podpořili. Švýcarská vláda má nyní tři roky na to, aby výsledky referenda přetavila v zákon a stanovila horní hranici počtu cizinců, kteří dostanou povolení k pobytu.

Zajímavé je, že podnikatelé a většina politiků si tento výsledek nepřála, protože se obávají, že menší příliv pracovních sil ze zahraničí oslabí ekonomiku a zhorší vztahy s Evropskou unií. Brusel si pospíšil a již v neděli Evropská komise oznámila, že výsledek referenda jde proti principu volného pohybu osob.

Ve Švýcarsku existují totiž odvětví, kde cizinci představují třetinu i více zaměstnanců. Na druhou tvoří cizinci 23 procent obyvatel zemi, což je vůbec nejvíce v celé Evropě. Z nich pochází z EU přes 65 procent lidí. Dalších 12 procent jsou občané, kteří už mají švýcarský pas, ale také pocházejí ze zahraničí.

Jaký bude mít výsledek víkendového hlasování na vztahy s EU, se jen uvidí, ale samotní Švýcaři členství v Unii odmítli v referendu v roce 1992. Na druhou stranu mají s Evropskou unií mnoho smluv, které zemi se společenstvím velmi těsně propojují.