Registrovan partnerství

Registrovan partnerství Zdroj: Profimedia.cz

Do registrovaného partnerství už vstoupilo v Česku 1700 párů

Není to žádná závratná rychlost, ale v České republice přibývá registrovaných partnerství, do kterých vstupují gayové a lesby. Informoval o tom Milda Šlehofer, který se této záležitosti léta statisticky věnuje. A čísla jsou to zajímavá.

Do registrovaného partnerství je u nás možné vstupovat od 1. července 2006. Do konce minulého roku toho využilo celkem 1692 gay a lesbických dvojic. Svůj vztah se rozhodlo zpečetit 2284 gayů a 1100 leseb. Necelé dvě stovky těchto soužití bylo už mezitím ukončeno.

Ve většině evropských zemí, které legalizovaly svazky osob stejného pohlaví v několika variantách, v této době po schválení již došlo k prudkému poklesu zájmu, který se pak stabilizuje v určité hladině. Česko tak buď do tohoto stádia ještě nedospělo, nebo se nezvykle ustálilo od počátku na relativně nízké hladině přes 200 nových registrovaných dvojic ročně.

I ze samotné gay a lesbické komunity se sice ozývaly námitky o nedokonalosti a nedostatečnosti zákona, ale mnozí netušili, že většina praktických věcí z toho plynoucích není v samotném zákoně, ale v prováděcích vyhláškách a nařízeních aplikovaných do ostatní legislativy. Od roku 2012 už není v občanských průkazech uváděn rodinný stav „partner“, na který se někteří také vymlouvali.

Podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění v loňském roce souhlasí 72 procent veřejnosti s registrovaným partnerstvím. Problém s tím, aby gayové a lesby mohli uzavřít sňatek, nemá 51 procent lidí, ale pro adopci dětí těmito páry je jen 34 procent dotázaných.

Podpora práv gay a lesbické minority je obecně častější mezi sympatizanty politické pravice, u lidí ve věku 20 až 29 let, u obyvatel Prahy a mezi těmi, kdo se nehlásí k žádné církvi nebo náboženské organizaci. Méně častá je naproti tomu podpora těchto práv u sympatizantů levice, u populace ve věku nad 60 let a mezi věřícími lidmi hlásícími se k římskokatolické církvi. Zajímavý je tedy rozpor mezi přístupem orientace politických stran a jejich příznivců.

Co se týká legislativních změn platných od roku 2014, tak nově mohou zájemci uzavřít registrované partnerství na jakémkoliv ze 14 úřadů (kde je možné partnerství uzavírat), není tedy nutné uzavírat registraci v místě trvalého bydliště jako dosud.