Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Profimedia.cz

Vybraná Zemanova společnost v Soči: Putin, Lukašensko, diktátoři ze Střední Asie

Prezident Miloš Zeman, který se nikdy o žádný sport nezajímal, má na zimní olympiádě v Soči vybranou společnost. Na dnešní slavnostní otevření her se sjelo do ruského přímořského letoviska podle posledních údajů 44 prezidentů (či prezidentek) a premiérů různých zemí. Důležité ale spíše je, kdo chybí.

„Je zde nejvíc vůdců ze všech zimních olympijských her, třikrát více než ve Vancouveru v roce 2010,“ oznámili pyšně pořadatelé olympiády. Jenže pozvání odmítl americký prezident Barack Obama, jeho francouzský kolega Hollande, německá hlava státu Gauck, britský premiér Cameron, představitelé Polska, Kanady či Austrálie.

Miloš Zeman si naopak bude moci vybrat z velké škály lidí, kteří jsou zodpovědní za porušování lidských práv v jejich zemích. Kromě domácího Vladimira Putina, třeba nejvýznamnějšího hosta her, čínského prezidenta Si Ťing-pchinga. Dále běloruského prezidenta Lukašenka, ukrajinského proruského Janukovyče, diktátory z Uzbekistánu (Karimov), Tádžikistánu (Rahmón) či Turmenistánu (Berdymuhamedov).

Přítomni jsou i prezidenti či premiéři Itálie, Turecka, Japonska, Srbska, Černé Hory, Řecka, Bulharska, Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Ázerbájdžánu, Kataru, Libanonu, Maroka, Arménie, Finska, Mongolska, Lotyšska, Litvy, Rakouska, Slovinska a také nizozemský král či lucemburský velkovévoda.

Největším problémem není to, že prezident Zeman do Soči jel, ale že Vladimira Putina ani neupozorní na to, že v jeho zemi je postupováno proti některým skupinám obyvatel zcela nedemokraticky.