Modrý diamant

Modrý diamant Zdroj: profimedia.cz

V Jižní Africe byl nalezen unikátní modrý diamant velké hodnoty

Vzácný modrý diamant vážící 29,6 karátů byl nalezen v dole Cullinan v Jižní Africe. Podle společnosti Petra Diamonds by mohl dokonce vytvořit „novou třídu diamantů“. Jeho cena je velká, i když zatím i pro odborníky neznámá. Informaci o tom přinesl web news.com.au.

Kámen byl nalezen minulý týden v dole Cullinan blízko jihoafrického hlavního města Pretoria. Podle expertů by z něj mohl po vybroušení vzniknout „výjimečný kus velké hodnoty a významu”. ”Když máte předmět tak krásný a vzácný, jako je tento diamant, je těžké říct, jakou cenu nakonec může mít v očích skutečného kupce,” řekla mluvčí Petra Diamonds Cathy Malins. Společnost ale prodala podobný 25,5 karátový modrý diamant minulý rok v dubnu za téměř 17 milionu dolarů. Modré diamanty se dostanou na trh jenom občas a tradičně je kupují hlavně členové významných šlechtických a královských rodů, celebrity a největší sběratelé.

Samotný cullinánský důl má přitom velmi slavnou historii. Byl zde nalezen diamant Cullinan, který je největším dosud známým diamantem, který vážil původně 3106,75 karátů. Byl rozdělen na devět kusů a největší z nich Star of Africa (Cullinan I) váží 530,3 karátů. Je vystaven v britském královském paláci Tower v Londýně. Jeho cena se prakticky nedá vyčíslit.