Argostoli

Argostoli Zdroj: profimedia.cz

Turisty oblíbený řecký ostrov zasáhlo silné zemětřesení

Řecký ostrov Kefalonia zasáhlo v neděli zemětřesení o síle 5,8 stupně. Podle agentury AP otřesy způsobily škody na silnicích a budovách, žádné oběti na životech si ale nevyžádaly.

Seizmologové otřesy zaznamenali těsně před 16:00 místního času (15:00 SEČ). Epicentrum zemětřesení bylo vzdálené asi sedm kilometrů od správního střediska ostrova Argostoli. Oblast Iónského moře, kde Kefalonia leží, je mimořádně seizmicky aktivní. V roce 1953 zemětřesení o síle 7,2 stupně zničilo většinu staveb na nedalekém ostrově Zakyntos. Ostatně toto tzv.Velké iónské zemětřesení značně zasáhlo i samotnou Kefalonii a sousední Ithaku. Otřesy půdy jsou však časté i na pevninském Řecku a v celé oblasti Středozemního moře. Většinou nenapáchají větší škody, ale například zemětřesení o síle 5,9 stupně v roce 1999 v Aténách nepřežilo 143 lidí.

Kefalonia je největší z Iónských ostrovů, má rozlohu necelých 800 km² a žije zde asi 35 tisíc obyvatel, z toho více než třetina v Argostoli. Ostrov je oblíbeným turistickým cílem, na který hojně jezdí i české cestovní kanceláře.

ArgostoliArgostoli | maps.google.cz