Švýcarská garda

Švýcarská garda Zdroj: Profimedia.cz

Homosexuálové ve Vatikánu prý mohou být bezpečnostním rizikem pro papeže

Elmar Mäder, bývalý velitel Švýcarské gardy ve Vatikánu, která zajišťuje po staletí i ochranu papežům, říká, že „společnost gayů“, která působí a ovlivňuje dění na území Svatého stolce, by mohla být bezpečnostním problémem pro papeže Františka I.

Mäder, který byl velitelem gardy v letech 2002 až 2008, dal nahlédnout do některých aspektů vatikánského života. „Nemůžu vyvrátit tvrzení, že ve Vatikánu existuje síť homosexuálů. Moje zkušenosti svědčí o existenci této věci,” řekl švýcarským novinám Schweiz am Sonntag. Odmítl ale komentovat spekulace, že právě on varoval některé současné členy gardy o chování některých kněží. Stejné noviny totiž už před několika týdny přinesly zprávu, ve které jiný člen Švýcarské gardy tvrdí, že byl cílem více než dvaceti žádostí o sex od duchovních ve Vatikánu. Popsal například jednu večeři v restauraci v Římě, kde se měla odehrát následující věc: „Zatímco se podával špenát a steak, kněz mi řekl: A ty budeš dezert.“

Mluvčí gardy Urs Breitenmoser to komentoval tak, že pověstná skupina gayů „nepředstavovala nikdy problém pro členy gardy“. Bývalý velitel Mäder k tomu dodal, že podobné příběhy „často postrádají pravdivé jádro, ale fakta zůstávají jasná“. „Pracovní prostředí, kde je velká většina mužů svobodná, je sama o sobě lákadlem pro homosexuály, ať už homosexuální zkušenosti vyhledávají vědomě nebo nevědomě. Římská kurie je přesně tímto prostředím,“ dodal.

Současné učení katolické církve už ale neodsuzuje gaye, o kterých říká, že by se „měli přijímat s respektem, soucitem a citlivostí”. Nadále však považuje provozování homosexuálních praktik za „objektivně narušené chování“. Elmar Mäder, který nemá s homosexualitou jako takovou osobní problém, řekl, že se bál, aby tajné společenství gayů uvnitř Vatikánu s sebou nenesla i bezpečnostní riziko. Nikdy prý nepovýšil člena gardy-gaye, a to ne kvůli jeho orientaci, ale kvůli riziku jeho neloajality. „Zjistil jsem, že mnoho homosexuálů je více loajálních k lidem se stejnou orientací, než k institucím. A to i v případě Vatikánu,“ vysvětluje Mäder svůj postoj.

Papež František ale projevil nedávno větší vstřícnost k homosexuálům. „Pokud gayové přijímají Pána a mají dobrou vůli, jak bych je mohl soudit?,“ řekl papež. Komentáře bývalého šéfa gardy Elmara Mädera o nebezpečí, které podle něj představují homosexuální strážci a duchovní ve Vatikánu, bylo naopak kritizováno italskými obhájci lidských práv. Podle nich jsou gayové nejméně agresivní skupinou v lidské společnosti, takže pokud by byl papež skutečně obklíčen homosexuály, může v klidu spát.