Gavrilu Princip

Gavrilu Princip Zdroj: wikipedia.org

V Srbsku postaví pomník atentátníkovi ze Sarajeva

Sarajevskému atentátníkovi z roku 1914 Gavrilu Principovi postaví u příležitosti 100. výročí zahájení první světové války v Bělehradě památník. Stejný památník mají postavit i ve východní části Sarajeva. Napsal to bělehradský deník Večernji list.

První Principův pomník v srbské metropoli, jehož postavení navrhla srbská vláda, má být dokončen do letošního června. Stát bude nad soutokem Sávy a Dunaje v parku Kalemegdan, kde se nachází i známá pevnost.

Člen studentské organizace Mladá Bosna Gavrilo Princip spáchal 28. června 1914 atentát na následníka rakousko-uherského císařského trůnu Františka Ferdinanda d’Este a jeho manželku Žofii Chotkovou. Jeho čin vedl k vypuknutí první světové války. Měsíc po atentátu, 28. července, vyhlásilo Rakousko-Uhersko válku Srbsku, jehož výzvědná služba Principa do Sarajeva vyslala. Na základě uzavřených dohod se do války přidávaly i další státy. O čtrnáct dní později byla celá Evropa ve válce. Do konce srpna se Japonci vylodili v Číně a v říjnu se do konfliktu zapojila Osmanská říše. Malý srbský konflikt, který eskalovaly sarajevské výstřely, se rozrostl na světovou válku.

V Srbsku je Princip považován za bojovníka za svobodu a národního hrdinu. V zemi je po něm například pojmenováno několik škol. Na společném programu oslav stého výročí vypuknutí války se podle agentury APA dohodly vlády Srbska a bosenské Republiky srbské.

V zemi však existují i obavy, že Bělehrad bude kvůli sarajevskému atentátu obviňován jako hlavní viník první světové války.