Mariusz Trynkiewic

Mariusz Trynkiewic Zdroj: Facebook

V Polsku má vyjít na svobodu proslulý pedofil a vrah

Již příští měsíc má po 25 letech vyjít z vězení Mariusz Trynkiewicz, který byl svého času odsouzen za čtyřnásobnou vraždu zneužitých chlapců - a prý nikdy nevyloučil, že se na svobodě nedopustí nových zločinů.

Zákon o izolaci podobných jedinců, ohrožujících život, zdraví či svobody jiných občanů, sice polský prezident podepsal již v půli prosince, ale zveřejnění zákona v úředním věstníku se zpozdilo natolik, až hrozí, že se příslušná opatření nestihnout uplatnit dříve, než pedofil Trynkiewicz opustí brány vězení.

Ještě v 80. letech jej vojenský soud odsoudil za únosy a zneužívání chlapců k jednomu roku vězení. Ale trest mu byl přerušen, aby se mohl postarat o nemocnou matku. V této době - prý z pomsty za příliš krutý trest - unesl, zneužil a zavraždil další chlapce. Soud jej v roce 1989 odsoudil za čtyřnásobnou vraždu ke čtyřnásobnému trestu smrti. Ale po pádu komunistického režimu nejvyšší soud trest smrti změnil na 25 let, jakkoli původní rozsudek považoval za naprosto odůvodněný. Doživotí tehdy v polském právu neexistovalo.

"Trynkiewiczův případ je prohra polského právního systému. Trest 25 let vězení za kruté zločiny na dětech, které spáchal naprosto promyšleně a pak důmyslně zastíral stopy, není ani v nejmenším přiměřený vině," napsal časopis Polityka. Prý i spoluvězni litují, že nestihli pověsit pedofila, který i za mřížemi celou dobu maloval obrázky nahých chlapců. "Trynkiewicz vyjde na svobodu bez jakéhokoliv dohledu a kontroly. Právníci, dozorci, lékaři, psychologové, všichni, kdo s ním byli v kontaktu, se obávají, že nynější padesátník zase podlehne touze vraždit. Někde se vynoří, neznámý a nevypočitatelný," varoval časopis.

Televize TVN v sobotu zveřejnila čtvrt století staré výslechy, podle kterých sám pachatel vylučoval možnost své nápravy: na svobodě by určitě zase sváděl chlapce a nejspíše by opět podlehl nutkání zabíjet, které bylo silnější než on sám.