Česká exportní banka

Česká exportní banka Zdroj: ČTK

Protikorupční policie zasahuje v České exportní bance

Protikorupční policie od rána zasahuje v České exportní bance (ČEB) a Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP), které pomáhají českým firmám s exportem. Informaci serveru E15 potvrdil mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej. Další informace sdělit nechtěl.

"Provádíme úkony trestního řízení, bližší podrobnosti nebudeme poskytovat," uvedl Ibehej. Do sídla obou institucí v centru Prahy policie nepouští zaměstnance ani návštěvníky. V recepci jsou podle zjištění zpravodaje ČTK tři uniformovaní policisté a několik vyšetřovatelů v civilu. Podle zdroje ČTK policisté provádějí kompletní inventuru dokumentů.

Ředitelka a mluvčí EGAP Hana Hikelová uvedla, že policie požádala o součinnost. "Plnou součinnost za EGAP v tuto chvíli poskytujeme," řekla. Zaměstnanci budou podle ní pracovat z domova.

Média loni informovala o problémech ČEB a EGAP v Rusku. ČEB musela podle serveru Insider na podzim stáhnout z Ruska šéfa své moskevské kanceláře Jaroslava Poříze, protože na něj podala trestní oznámení pro podezření z podvodu ruská banka Mežtopenergo. EGAP pak údajně poskytla několik nesplácených úvěrů na vybavení skláren, které v Rusku buduje místní podnikatelská rodina Sadovských.