Pohřeb Ariela Šarona

Pohřeb Ariela Šarona Zdroj: Reu, Epa

Pohřeb Ariela Šarona
Pohřeb Ariela Šarona
Pohřeb Ariela Šarona
Pohřeb Ariela Šarona
Pohřeb Ariela Šarona
5
Fotogalerie

Šaron bránil naši zemi jako lev, vzpomínal izraelský prezident

Izraelci i významní zahraniční představitelé více než dvaceti zemí vzdali dnes hold bývalému izraelskému premiérovi Arielu Šaronovi, který zemřel v sobotu ve věku 85 let.

Jako první promluvil na smuteční ceremonii izraelský prezident Šimon Peres, který ocenil Šaronovy zásluhy a odvahu. Následně hovořil i americký viceprezident Joe Biden či bývalý britský premiér Tony Blair. Česko na obřadu zastupuje premiér Jiří Rusnok a ministr obrany Vlastimil Picek.

"ArielŠaron bránil a chránil naši zemi jako lev," prohlásil Peres s tím, že zesnulý premiér byl "živoucí vojenskou legendou", která vždy snila o míru v Izraeli. "Izrael ho miloval a on miloval izraelské děti a jejich zemi," dodal prezident.

Jak následně doplnil izraelský premiér Benjamin Netanjahu,Šaron byl "jedním z největších vojenských velitelů, které kdy Izrael měl". Vyzdvihl zejména jeho statečnost a pragmatičnost. "Vzpomínky na tebe navždy zůstanou v našich myslích," dodal Netanjahu.

Současný premiér přiznal, že občas se Šaronem nesouhlasil a on nesouhlasil s ním, nicméně vždy se snažili společně pracovat "na zajištění bezpečnosti naší země". "Stát Izrael bude i nadále pokračovat v boji proti terorismu. Nedopustí, aby Írán získal jadernou zbraň. Uděláme všechno pro ochranu naší bezpečnosti," uzavřel Netanjahu.

Po pietním aktu před budovou parlamentu armádní konvoj dopraví rakev na ranč Šaronovy rodiny v jihozápadním Izraeli se zastávkou na pahorku Latrun nedaleko Jeruzaléma, kde se uskuteční vojenský obřad. Následně bude zesnulý premiér pohřben vedle své manželky Lily.

Izraelci během Šaronova pohřbu významně zpřísnili bezpečnostní opatření v zemi a varovali Palestince před jakýmkoli narušením obřadu, například raketovým útokem. Ranč v Negevské poušti, místo Šaronova posledního spočinutí, leží jen deset kilometrů od pásma.