Nosorožec černý

Nosorožec černý Zdroj: Wikimedia.org / Ikiwaner

V Texasu vydražili povolení k lovu nosorožce, který se nemá střílet

Při ochraně divoce žijících zvířat dochází k jednomu z nejpodivnější paradoxů. Aby ochránci zvěře měli na svou činnost dostatek peněz, prodávají občas povolenky k odstřelu vzácných zvířat. To vzbuzuje někdy vlny nevole, obzvláště, když „obětním beránkem“ je tak vzácný tvor jako nosorožec.  

Neznámý kupec si v sobotu večer v americkém Dallasu vydražil za 350 tisíc dolarů (přes sedm milionů Kč) povolení k odstřelu ohroženého nosorožce černého (dvourohého) v africké Namibii. Aukce vyvolala množství protestů milovníků přírody. Namibijské úřady ji ale brání s tím, že získané peníze využijí právě na ochranu ohrožených druhů.


Dražbu pořádala organizace Dallas Safari Club a její mluvčí odmítl říci, kdo odstřel získal. Vydražitel má povolení k zabití jednoho samce nosorožce černého s tím, že namibijští ochránci přírody ho budou na lovu doprovázet, aby se ujistili, že usmrtil ten správný kus. Prý má jít o starého samce, o kterém se stejně uvažovalo, že bude muset být utracen, protože začal být agresivní a ohrožoval ostatní zvířata. 


Dallas Safari Club očekával, že aukce vynese od čtvrt do jednoho milionu dolarů. Veškeré získané peníze mají jít namibijské vládě, která v posledních letech marně bojuje s pytláky, protože nemá na jejich zastavení dostatečné finance. „Biologové v Namibii doufali, že americká dražba vynese rekordní částku, která umožní ochranu nosorožců. To se i stalo,“ uvedl ředitel dallaského klubu Ben Carter. 


Množství lidí proti aukci protestovalo. Petici za její zastavení podepsalo na internetu přes 75 tisíc lidí, kteří argumentovali tím, že černí nosorožci nemohou být chráněni, když bude dovoleno je zabíjet. 


V Africe podle odhadů žije zhruba 25 tisíc nosorožců dvou druhů. Většinou jde o nosorožce bílé (tuponosé), těch je zhruba 20 tisíc. Nosorožců černých zbývá posledních pět tisíc, převážně na jihu Afriky v JAR a v Namibii. Obě dvě země každoročně povolují přísně regulované odstřely několika kusů za peněžní částky, kterými financují ochranu zvířat.